31 Temmuz 2011 Pazar

Hayırlı Ramazanlar!


Yarın Ramazanın ilk günü. Bu sebeple öncelikle hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum. Allah oruç tutanların yardımcısı olsun, malum hava çok sıcak ve oruç yaklaşık 16 saat sürüyor.

Ramazan ayının gelişi ve oruç tutmaya başlanılacak olması sebebiyle bugün sizlerle bir kaç bilgi paylaşmak istedim.

Sağlıklı bir ramazan geçirebilmek için bazı ufak önlemleri almalı ve bazı konularda dikkatli olmalıyız.

En başta sıvı tüketimi geliyor. Havalar çok sıcak ve bizler devamlı terleyerek su kaybediyoruz. Bu yüzden iftar ve sahur arasında sıvı alımına çok önem vermek gerekiyor. İftardan sonra mideniz rahatladığında çay, ayran gibi içeceklerde tüketmelisiniz. Özellikle iftarda tükettiğiniz içecekler mide sağlığınız için çok sıcak veya çok soğuk olmamalı.

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Ramazanda kahvaltının yerini sahur alıyor. Gece yiyip yatmamak, sahura kalkmak bu yüzden çok önemli. Sahurda yüksek kalorili ve hazmı kolay yiyecekler tercih etmeniz gün içinde daha rahat olmanızı sağlar.

İftarda ılık bir çorba ile orucunuzu açmak ve ana yemeğe geçmeden önce 20 dk kadar beklemek yine mide sağlığınız için çok önemli. İftarınızı yaparken yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yemek yemelisiniz. İftar sofranızda bir sebze yemeği bulundurmak da hem sindirim sisteminiz için yararlı hemde uzun süreli açlık sonunda oluşan kabızlığı önlemek için.

İftar ve sahur arasında ara ara bir şeyler yemek de bedeniniz için faydalı olacaktır, özellikle meyve gibi yiyecekler hem vücudunuzun günlük ihtiyaçlarını karşılayacak, hemde yine sindirim sisteminizin düzenini sağlayacaktır.

İftar ve sahurda ağır yağlı yemekler, kızartmalar, şarküteri, acı ve baharatlı yiyecekler ve çok fazla hamur işinden kaçınmalısınız. Tatlı olarak da yağda kızarmış şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz.

Şeker hastaları, kalp yetmezliği olanlar, kemoterapi alan hastalar, ağır kansızlığı olanlar, ağır karaciğer hastaları, böbrek yetmezliği olanlar, pankreatiti olanlar, aktif mide veya oniki parmak ülseri olanlar ve ishali olanlar oruç tutmadan önce mutlaka bir doktora görünmeliler.

Ramazan ayını ben asla sadece yemek yememe olarak görmem. Ramazan insanın nefsine hakimiyeti, sadece ağzını değil dilini hatta düşüncelerini bile tutması, kontrol etmesidir. Bence sahur ile iftar arasındaki açlık tek başına yetmez oruç için. Kalben ve fikren de oruçlu olmalı, kötü düşünce ve davranışlardan uzak durmalıyız. Özellikle trafikte orucun arkasına sığınıp kavga edenler her sene sinirimi bozarlar. Bu ne saçma bir çelişki aslında öyle değil mi! Hem Allah rızası için oruç tutup, hemde topluma ve bireye zarar vermeyi anlayamıyorum. Bu sebeple başta çocuklarıma Ramazan ve oruç için yapmaları gerekenleri anlatırken sadece yemek yememek değil, iyi ve ahlaklı bir insan olmanın da şart olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Belki bu düşüncelerime karşı çıkan olabilir ama hiç kusura bakmasın fikrim değişmez :)

Sevgili arkadaşlarım hepinize sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir Ramazan diliyorum. Allah ibadetlerinizi kabul etsin inşallah.

Sevgiler...




28 Temmuz 2011 Perşembe

Kuskus Makarnası Salatası

İşte size bir tembel salatası :) Normalde hazır kullanmayı sevmem ama bu iyi bir geçiştirme oldu :)


Malzemeler

1 paket kuskus makarna
1 kutu konserve mısır
1 kutu konserve garnitür
1 kutu ton balığı
Tuz

Makarnayı kaynayan suya atıp, paketin üzerindeki süre kadar pişiriyoruz. Süzdükten sonra içine mısır, garnitür, balık ve tuzunu ekleyip güzelce karıştırıyoruz.

Ton balığı zaten yağlı olduğu için bu sıcaklarda fazladan başka bir yağ koymaya gerek duymadım ben, ama isteyen zeytinyağı da ilave edebilir.

Ilıkken veya dolapta biraz soğutup tüketebilirsiniz.

Afiyetle...


25 Temmuz 2011 Pazartesi

Havuçlu Mozaik Pasta

 
Bugün verdiğim tarif kakaolu mozaik pastaya sıkı bir rakip. Kendileri oldukça hafif ve değişik olduğu için herkes tarafından çok beğenildi :) Tatlıda yoğun olarak şeker tadı sevmeyenler için birebir.


Malzemeler

500 gr rendelenmiş havuç
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket petit beurre bisküvi
50 gr margarin
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 paket vanilya
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

Rendelediğimiz havucu ve şekeri bir tencereye koyup, havuç suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra margarini ekleyip havucun ısısıyla erimesini sağlıyoruz.

Daha sonra bir karıştırma kabına bisküvilerimizi kırarak koyuyoruz. Havuçlu karışımı ekliyoruz. Ceviz, vanilya ve portakal kabuğunu da ekleyip karıştırıyoruz.

Krem şantiyi bir bardak süt ile çırpıp, karışımıza ekliyoruz. Tüm malzemeyi iyice harmanlıyoruz.

Tezgahın üzerine streç film yayıp, karışımımızı üzerine döküyor ve streç film yardımıyla rulo yapıyoruz. Tatlımızı buzluğa koyup, bir gece dinlenmesini bekliyoruz.

Dondurma kıvamında olan bu tatlıyı dilimleyerek servis yaparken üzerine çikolata sos dökerek de süsleyebilirsiniz.

Afiyetle...


21 Temmuz 2011 Perşembe

Atıştırmalık Yumurtalı Ekmek


Geçen gün atıştırmalık bir şeyler ararken, ortaya işte bu çıktı :) Çok da lezzetli oldu :)


Malzemeler

6 dilim ekmek
2 yumurta
Beyaz peynir
Kaşar peyniri
Dereotu
Pulbiber
Tuz

Beyaz peynirleri çatalımızla eziyoruz. Biraz kaşar peyniri de küçük küçük doğruyoruz. Dereotunu ince ince kıyıyoruz. Tüm malzemeyi yumurta ile karıştırıyoruz.

Isıya dayanıklı bir kaba ekmeklerimizi koyup, üzerlerine yumurtalı karışımımızı eşit şekilde yayıyoruz. 200 derece fırında 10 dk pişiriyoruz.

Gerçekten çok lezzetli bir atıştırmalık oluyor.

Afiyetle...

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Buzlu Çay



Sadece sıcak havalarda değil, ev yapımı bir içecek aradığınızda da yapabileceğiniz bir tarif bu. Sağlıklı ve hijyenik! :)


Malzemeler

7 yemek kaşığı siyah çay
6 yemek kaşığı şeker
1 limon
1,5 lt su

Her zaman yaptığımız gibi çay demliyoruz. Ama bu sefer biraz koyu. Daha sonra çayımızın demini ağzını kapatabildiğimiz bir şişeye alıyoruz. İçine şeker ve 1 limonun suyunu ekliyoruz. Üzerine de suyumuzu ekleyip iyice çalkalıyoruz.

Şeker oranını siz zevkinize göre ayarlayabilirisiniz. Hazır olan buzlu çayımızı dolapta iyice soğutup, buz ve limon dilimiyle servis yapabiliriz.

Çocukların da zevkle içeceği, kola-gazoz gibi içeceklere hijyenik ve doğal bir rakip.
Afiyetle...



14 Temmuz 2011 Perşembe

Kanaviçe


Sevgili blog arkadaşlarıma rehavet mi gelmiş ? :))))

Tabi yaz geldi herkes tatilmiş, uykuymuş kayboldu gitti. Şimdi bir de Ramazan geliyor ki tahminim sizleri bulamayız :)

Aslında bende çok farklı değilim. Okullar kapandı kapanalı üzerimde bir gevşeme, bir de çocuklar babaanneleriyle yazlığa gidince tam oldu. Evde adam gibi ne yemek pişiyor, ne başka bir şey. Sanki diyorum eşime, annemiz ve babamız bizi evde yanlız bırakıp gitti de biz iki küçük çocuk ıvır zıvır yiyerek yaşıyoruz. Sanki biz anne baba değiliz de onlar! :) Evin düzenini sağlayan çocuklar, bunu her yaz anlıyorum. Onlar varken beslenmelerine önem vermek için aman eti aman sebzesi diye hesap yapan ben, şimdi bir salata, bir karpuz diyorum :) "Zaten hava sıcak" işte bu da bahanem. Tembel oldum anlayacağınız. Ama ne yalan söyleyeyim bütün yıl bunun hayaliyle yaşadım. Çocuklar, okul derken koşuşturmacadan çok yorulmuştum. Şimdi azcık dinlenme ve tekrar enerji toplama zamanı. Allah kayınvalidemden de razı olsun valla, o götürmese çocukları tatile, şimdi okulda yok ya bizimkiler evde sıkılıp sıkılıp bana icat çıkartırlar :)))

Aslında bu gün tarif paylaşmaktı niyetim ama çenem düştü :) O yüzden bugün sizlerle sohbet etmiş olayım. Birde yeni tamamladığım kanaviçemi göstereyim sizlere.

Daha yeni bitirdim. Şimdi bunu kahve-yeşil keten bir kumaşın ortasına sabitleyip, bir örtü yapmayı planlıyorum. Ama daha farklı fikirleri olan varsa lütfen benimle paylaşsın.




11 Temmuz 2011 Pazartesi

Dondurma



Evde mis gibi taze ve hijyenik dondurma yapmak istemeyen var mı ? :))))) Bu tarif yine bizim minik cheften :) Tayfun internete girmiş, araştırmış bulmuş. Anne yapalım mı dedi ve yaptık. Daha doğrusu kendisi yaptı.

Hem çocuğunuzla beraber yapabileceğiniz, hem de gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir dondurma. Tadı da aynı Atatürk Orman Çiftliği dondurması gibi :))) Kesin deneyin!



Malzemeler (yaklaşık 1 lt dondurma için)

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı krema
1 çorba kaşığı salep
1 paket vanilya

Öncelikle sütü bir tencereye alıp 10 dakika kaynatıyoruz. Sonra süte şeker ve salebi ekleyip, karıştırarak 15 dakika pişiriyoruz.

Daha sonra krema ve vanilyayı da ekleyip, 5 dakika daha pişiriyoruz. Altını kapatıp, oda sıcaklığına gelene kadar bekliyoruz.

Dondurmamızı istediğimiz kalıplara koyup buzluğa atıyoruz. Ben Migros'tan dondurma yapmak için özel kalıp almıştım. İçlerine dondurmayı koyup çubuklu kısmını batırıyorsunuz, sonra donunca resimde Tayfun'un yediği gibi bir dondurma oluyor.

Benim dondurmalarım kalıpları küçük olduğu için 2-3 saat içinde dondu ama büyük bir kapta donduracaksanız 1 gün beklemekte yarar var.

Afiyetle...



8 Temmuz 2011 Cuma

Soya Filizli Maş Fasulyesi Salatası

Bu salatayı yaptığımda içimden dedim ki çok sağlıklı oldu benden başkası yemez :) Ama ev halkı pek beğendi, tekrarını istedi :) İşte size hem hafif, hemde her yönden besleyici bir tarif...


Malzemeler

200 gr soya filizi
1 su bardağı maş fasulyesi
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
1 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı kapari
1 tatlı kaşığı jalepeno
6-7 tane bebek mısır
3 avuç permesan peyniri

Sosu için;
1 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı hardal
2 tatlı kaşığı soya sosu
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz

Maş fasulyelerini sıcak suda 2 saat bekletiyoruz. Daha sonra kaynayan suya atıp 15-20 dakika kadar haşlıyoruz.

Bütün malzemeleri temizleyip, hazırlıyoruz. Bir karıştırma kabına soya filizlerini bütün olarak koyuyoruz. Haşlanan fasulyelerimizi süzüp ekliyoruz. Biberlerimizi ince uzun doğrayıp, sarımsaklarımızı da ince kıyıp ekliyoruz. Jalepeno ve bebek mısırlarımızı da doğrayıp ekliyoruz. Kapari ve permesan peynirimizi de salatamıza koyup karıştırıyoruz.

Tüm sos malzemelerini bir kapta karıştırıp, salatamıza döküyoruz. Sos malzemelerini siz istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz, tamamen zevkinize kalmış. Yedikten sonra ben yoğurdun da çok yakışacağını düşündüm, bir dahaki sefere deneyeceğim.

Tüm malzeme sosu yiyene kadar iyice karıştırıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine ben biraz peynir dökerek ve mısır ile süsledim :) Dolapta biraz soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Glyse



Benim gibi kahve kolikseniz ve soğuk içeceklere bayılıyorsanız işte size harika bir serinletici...


Malzemeler

Neskafe
Şeker (isteğe bağlı)
Vanilyalı dondurma

Öncelikle Glyse yapacağınız bardak kola, meşrubat bardağı gibi büyük bir bardak olmalı. Bardağın içine koyu neskafe seviyorsanız 2 tatlı kaşığı, neskafeyi acı sevmiyorsanız 1 tatlı kaşığı kahve koyun. Normalde bir fincan kahveyi kaç şekerli içiyorsanız da o kadar şeker atın ve üzerine kaynadıktan sonra altını kapatıp 2 dakika beklettiğiniz suyu resimdeki gibi en fazla 4 cm olacak şekilde doldurun. Sıcak su sadece kahvenin ve şekerin çözünmesi için. Bir kaşık yardımıyla şeker ve kahve eriyene kadar karıştırın.



Daha sonra bardağın üzerinde 3 cm kalacak şekilde soğuk su ilave edin. Birkaç parça buz atın ve üzerine resimdeki gibi vanilyalı dondurma koyarak servis edin.



Dondurma koymazsanız hiç tadı olmuyor. Ve deneyerek emin oldum ki buna vanilyalı dondurmadan başkası yakışmıyor.

Afiyetle...

4 Temmuz 2011 Pazartesi

Karpuz Kurabiye



Bu kurabiyeleri geçen hafta Keskinli Ayşe'nin blogunda gördüm ve hayran kaldım. Çok çok şirinler :) Dayanamadım hemen bende yaptım. Malzemelerde biraz değişiklik yaptım ama orijinal tarifi burada.

Malzemeler

Bir kahve fincanı buğday nişastası
2 su bardağı un
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
100 gr margarin
1 çay kaşığı kabartma tozu
Damla çikolata
Gıda boyası (yeşil ve kırmızı)

Gıda boyası ve damla çikolata hariç tüm malzemeyi bir karıştırma kabında karıştırıp, hamur elde ediyoruz. Hamurumuzun 1/3'ine yeşil gıda boyası katıp tekrar yoğuruyoruz. Geri kalan hamurumuza da kırmızı gıda boyası katıp yoğuruyoruz.

Tezgahın üzerine streç film serip yeşil hamuru yaklaşık 8-10 cm eninde açıyoruz. Diğer bir tarafta kırmızı hamurumuzu da tezgahın üzerinde elimizle yuvarlayarak uzatıyoruz. Kırmızı hamuru yeşilin üzerine koyup streç yardımıyla etrafını yeşille sarıyoruz. Streçle hamurun hepsini sarıp buzdolabında 1 saat dinlendiriyoruz.

1 saat sonunda hamurumuzu resimdeki gibi önce boydan ikiye kesiyoruz. sonrada yaklaşık yarım santim kalınlığında dilimliyoruz.



Hazırladığımız dilimleri pişirme kağıdı serilmiş tepsimize diziyoruz. Üzerlerine damla çikolata ile karpuz dilimlerimizin çekirdeklerini yapıyoruz.



Kurabiyelerimizi önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika renkleri bozulmadan pişiriyoruz.

Bu neşeli kurabiyeleri denemenizi kesinlikle öneriyorum. Hem tatları, hem şekilleri çok güzel :)) Sadece çocuklar değil büyüklerde hayran kalarak yiyor.

Afiyetle...



1 Temmuz 2011 Cuma

Semizotu Salatası

Semizotunun her haline bayılan biri olarak salatısının da çok lezzetli olduğunu sizlere söyleyebilirim. Aslında salatalarda insanlar içeriği konusunda özgür :) Ben sadece fikir olsun diye kendi yaptığımı sizlerle paylaşıyorum. Semizotu severler bir de salatasını deneyin! :)


Malzemeler

1 bağ semizotu
1 adet domates
1 adet salatalık
2 adet sivri biber
1 su bardağı kırık ceviz
3-4 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (kolay dağılmayan)
1 yemek kaşığı az kavrulmuş susam
Nar ekşisi
Limon
Zeytinyağı
Tuz

Semizotunu temizledikten sonra iri iri doğrayın. Domates, salatalık ve biberi de aynı salataya doğrar gibi doğrayın. Susamı rengi sararana kadar kavurun, fazla değil.

Bir karıştırma kabına tüm malzemeyi ve damak tadınıza göre limon, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzunu da ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın.

Afiyetle...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...