30 Kasım 2011 Çarşamba

Renkli Biber Dolması

Herkese Merhaba..

Bu gün sizlere aslında hepimizin evinde sıklıkla pişen bir tarifim var. Ama bu tarifi vermemin asıl sebebi biberlerim :) Markette görünce renklerinin güzelliğine dayanamadım ve aldım. Sofrada çok şık durmalarının yanı sıra yeşil bibere göre daha etli ve daha lezzetliler. Denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler

3 adet kırmızı dolmalık biber
3 adet sarı dolmalık biber
6 adet yeşil dolmalık biber
1 büyük soğan
250 gr kıyma
2 kahve fincanı pirinç
1-2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
Tuz, karabiber

Soğanı küp küp doğruyoruz. Salça ve domatesi de rondoda püre haline getiriyoruz. Bütün malzemeyi karıştırıyoruz. Dolma içinin hafif sulu olması daha güzel oluyor, bu yüzden eğer çok sertse avucunuzla biraz su ekleyip karıştırın.

Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini çıkarıp temizliyoruz. Hazırladığımız iç ile biberlerin içini dolduruyoruz. Dolmalarımızı düdüklü tencereye ağızları yukarı bakacak şekilde dizip, tencereye bir su bardağı su da koyuyor ve kapağını kapatıyoruz.

Düdüklü tenceremiz ilk tısladığında düdüğünü kapıyor, ikinci tısladığında da altını kısıp 7 dakika pişiriyoruz. 7 dakika sonunda altını kapatıp, kapağı açmak için tenceremizin buharı tamamen boşalana kadar bekliyoruz.

Yanında yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...

28 Kasım 2011 Pazartesi

Deniz Börülcesi Salatası

Herkese güzel bir hafta dilerim...

Bu gün ki tarifim aslında mutfaklarımızda çok olmayan bir bitki "deniz börülcesi"

Farklı tadıyla bu bitki bizim evde sevilerek tüketiliyor. Bu bitki, hem deniz suyunda hem de tuzlu topraklarda yaşayabildiğinden deniz suyunda bulunan pek çok minerali içinde biriktirir. Bu yüzden sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, manganez ve bakır bulundurur. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve antioksidandır. Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir.


Malzemeler

1 demet deniz börülcesi
Yarım limonun suyu
Zeytinyağı
1 diş sarımsak

Deniz börülcelerini bol suda iyice yıkıyoruz. Kaynamakta olan suya atıp 10 dakika haşlıyoruz. Haşladıktan sonra süzgece alıp rengini koruması için üzerine soğuk su döküyoruz.

Deniz börülcesi kılçıklı bir bitkidir. Haşladıktan sonra her dalın dip kısmından tutup diğer elinizle de bitkiyi çekin. Kılcığı kolaylıkla ayrılacaktır. Haşlama esnasında 10 dakika dolduğunda ocaktan almadan önce bir tanesini deneyin, eğer yeteri kadar haşlanmadıysa kılçığı çıkmaz.

Bir diş sarımsağı dövün, limon suyuyla karıştırıp, kılçıklarından ayıkladığınız deniz börülcelerinin üzerinde gezdirin. Son olarak da zeytin yağını gezdirip, servis yapabilirsiniz.

Deniz börülcesi kendi bünyesinde tuz bulundurduğu için ne haşlama suyuna ne de salatasına tuz dökmenize gerek yok.

Bu farklı ve sağlık için yararlı tadı ara sıra mutfağınıza sokup yemenizi tavsiye ederim.

Afiyetle...


23 Kasım 2011 Çarşamba

Doğum Günü Sofrası

Herkese Merhaba;

Dün sevgili eşimin doğum günüydü. Özel günlere çok önem veririm ve beni çok heyecanlandırır. Onun için çok güzel bir sofra hazırladım. Aslında biraz da blogum için :) Malum yeni yıl yaklaşıyor ve ben yeni yıl masaları için özel tarifler vermeyi planlıyorum Aralık ayında. Doğal olarak da süslü yemeklerimi sizler için önceden yapmaya başladım.

Canım kocacığımın doğum gününü bir kez daha buradan da kutlayıp masamıza geçiyorum :)












Doğum günü masamız da işte bunlar vardı, umarım sizler de beğenmişsinizdir :)

Sevgilerle...

21 Kasım 2011 Pazartesi

Kumpir

Herkese harika bir hafta dilerim.

Bu gün ki tarifim yapımı çok kolay bir kumpir. Evde yapılabilen pratik ve lezzetli bu kumpiri denemenizi kesinlikle öneririm.


Malzemeler (her 1 porsiyon için)

1 büyük yada 2 orta boy patates
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet sosis
2 yemek kaşığı garnitür
1 yemek kaşığı konserve mısır
1 adet salatalık turşusu
Ketçap
Mayonez
Tuz

Öncelikle patatesleri bir fırça yardımı ile iyice temizliyoruz. Üzerlerine hiç bir delik açmadan teker teker mikrodalgada 1,5 dakika bir tarafını 1,5 dakika diğer tarafını en yüksek derecede pişiriyoruz. Patatesin boyutuna göre bu süre 1 ile 2 dakika arasında değişebiliyor, bu yüzden pişirme sonunda bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edin.

Bu sırada fırınımızın ızgara kısmını en yüksek ısıda açıp fırın tepsimizi de mümkün olan en üst rafa koyuyoruz. Mikrodalgada pişen patatesleri tepsimize alıp arada sırada çevirerek kabuklarının iyice pişmesini ve kumpirin kendine has o fırın kokusunu kazanmasını sağlıyoruz.

Kumpirlerimiz piştikten sonra resimdeki gibi bir tabağa alıp ikiye kesiyoruz. Çatalla içlerini iyice ezdikten sonra tereyağı, kaşar peyniri ve tuz ekleyip çatalla karıştırıyoruz.



Diğer bir tarafta garnitür ve mayonezi karıştırıp rus salatası yapıyoruz. Sırasıyla rus salatası, haşlanmış sosis, turşu ve mısırı patatesimizin üzerine koyuyoruz. En üste de ketçap sıkarak kumpirimizi tamamlıyoruz. Hiç bekletmeden servis yapıyoruz.

Afiyetle...

18 Kasım 2011 Cuma

Tavuklu Mantarlı Tagliatelli


Herkese harika bir hafta sonu dilerim.

Bu gün sizlere nefis bir makarnam var. Evde yapılan taze makarnanın tadına doyum olmuyor. Ben hamur açma ve kesme makinemle bu makarnayı çok hızlı bir şekilde yapıyorum. Bu makine sayesinde çok rahat ettim, almak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim. Verdiğiniz parayı sonuna kadar hak ediyor.


Malzemeler (4 kişilik)

250 gr un
3 adet yumurta
Tuz

1 adet soğan
2 adet kemiksiz tavuk budu
150-200 gr mantar
1 paket krema
2 yemek kaşığı soya sosu
Sıvı yağ

Bir karıştırma kabına unumuzu, yumurtamızı ve tuzumuzu koyup yoğuruyoruz. Hazır olan hamurumuzu 15-20 dakika üzerine nemli bir bez örterek dinlendiriyoruz.

Dinlenen hamurumuzu kolay açıp kesmek için 4 parçaya bölüyoruz. Tezgahımıza bolca un serpip hamurumuzu açıyoruz. Hamurumuzu açtıktan sonra şeritler halinde kesiyoruz. Bu aşamada unu bol kullanmanız hem rahat açmanız, hemde kestikten sonra hamurun yapışmaması için çok önemli. Makinesi olmayan arkadaşlarım aynı işlemler elde de rahatlıkla yapabilirler.




Makarnalarımızı hazırladıktan sonra onların pişme süresi kısa olduğu için, hemen pişirmeden diğer malzemelerimizi hazırlamaya başlıyoruz.

Öncelikle makarnamız için geniş bir tencereye su koyup ocakta kaynamaya bırakıyoruz.

Geniş bir tavaya (yada karnıyarık tenceresi gibi bir tencereye) sıvı yağımızı koyup ısıtıyoruz. Soğanımızı piyazlık doğrayıp yağda kavurmaya başlıyoruz. Kavururken tuzumuzu da ekliyoruz.

Bu sırada tavuklarımızı da ince ince doğrayıp hazırlıyoruz. Dilerseniz tavuk budu yerine göğüs eti de kullanabilirsiniz. Ama ben daha lezzetli bulduğum için but kısmını tercih ediyorum.

Soğanlarımızın rengi değişmeye başlayınca tavuklarımızı da ilave edip pişirmeye devam ediyoruz.

Tavuklarımız pişince çok ince olmadan doğradığımız mantarlarımızı ilave ediyoruz. Mantarlar suyunu sakıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz.

Mantarları eklediğimiz zaman, makarna için kaynamakta olan suyumuza da makarnalarımızı atıyoruz. Ara sıra karıştırarak pişiriyoruz. Makarnalarımız taze olduğu için pişme süreleri hazır makarnalardan kısa. Suya ilk attığımız anda dibe çöken makarnalarımız suyun üzerine çıktığı zaman pişmiş oluyor. Az veya çok pişmiş sevme durumunuza göre suyun üzerine çıktıktan sonra tadına bakarak pişme durumunu ayarlayabilirsiniz.

Makarnalarımız piştiğinde süzgece alıp suyunu süzüyoruz. Süzdüğümüz makarnalarımızı tavuklarımızın üzerine alıp henüz karıştırmadan soya sosumuzu makarnamızın üzerine gezdirerek döküyoruz. Sonra tavuklu mantarlı karışım ile makarnaları iyice karıştırıyoruz. Son olarak bir paket kremamızı da üzerlerine ekleyip iyice harmanlıyoruz.

Tavuklu Mantarlı Tagliatellimiz artık servise hazır!

Afiyetle...



16 Kasım 2011 Çarşamba

Naneli Kakaolu Kek


Geçenlerde yaptıklarına bayıldığım Pembe Kekik'de gördüm bu tarifi. After Eight diye bir çikolata var, aynı onun tadında yazmış. Bende çok merak ettim, hemen denedim. Gerçekten harika bir tarif. Tadı aynı After Eight :) Sevgili arkadaşım Pembe Kekik'e tarif için çok teşekkür ederim. Orjinal tarif için buraya tıklayın.


Malzemeler

3 su bardağı un       
2 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı kakao
½ su bardağı sıvıyağ
½ su bardağı ılık su 
1 çay kaşığı hamur kabartma tozu
1 çay kaşığı vanilya
½ su bardağı taze kıyılmış nane yaprağı  

Bir karıştırma kabına yumurtaları koyup mikserle 2-3 dakika çırpıyoruz. Üzerine yağı ve şekeri de ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra sütü ve suyu da ekleyip karıştırıyoruz.

Karışımımızın üzerine unumuzu eleyerek koyuyoruz. Daha sonra kakao, kabartma tozu, vanilya ve kıyılmış nane yapraklarını ilave ediyoruz. Bir kaşık yardımı ile hamurumuzu havalandırarak karıştırıyoruz.

Kek kalıbımızı yağlayıp karışımımızı içine döküyoruz. Önceden 170 derecede ısıttığımız fınırınımızda yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra fırından çıkarıp soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz.

Arkadaşım üzerine bitter çikolata da eritip dökmüştü ama ben bu şekilde kek olarak yapmayı tercih ettim.

Gerçekten çok farklı bir tad, denemenizi tavsite ederim.

Afiyetle...


14 Kasım 2011 Pazartesi

Pratik Milföy Tatlısı


Herkese merhaba...

Haftaya çok pratik bir tatlıyla başlamak istedim. O kadar kolay ve hızlı ki, tatlı krizleri için adeta :))


Malzemeler

6 adet milföy hamuru
1 adet yumurta sarısı

Arası için;
Vanilyalı dolgu kreması
250ml süt
1 adet muz

Üzeri için, pudra şekeri

Kare şeklindeki milföy hamurlarını ikiye kesip, pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine koyuyoruz. Milföylerin üzerine yumurta sarısı sürüp, bıçakla 1-2 yerinden deliyoruz.

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişiriyoruz.

Milföylerimiz pişerken 250ml süt ile dolgu kremamızı hazırlıyoruz. Diğer bir tarafta da 1 adet muzu ince ince dilimliyoruz.

Fırından çıkardıktan sonra kabaran milföylerimizi bir bıçağı arasında sokup yavaşça açarak, 2 parçaya ayırıyoruz.

İkiye ayırdığımız milföylerin arasına önce krema sürüp, sonrada üzerine ikişer dilim muz koyup milföyün üst parçasını da kapatıyoruz. Tüm milföylerimizi bu şekilde hazırladıktan sonra üzerlerine pudra şekerini küçük bir çay süzgecinden eleyerek döküyoruz.

Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...


11 Kasım 2011 Cuma

Aluçka Çorbası

Herkese merhaba..

Bu gün size çok lezzetli bir çorba tarifim var. Lezzetinin yanı sıra çok da sağlıklı.

Malzemeler

2lt su
2 adet tavuk budu
1 tatlı kaşığı salça
Tuz

Hamuru için;
75 gr un
1 yumurta
Tuz

Terbiyesi için;
Yarım limon suyu
1 adet yumurta

Üzeri için maydanoz

Öncelikle bir karıştırma kabında hamurumuzu hazırlıyoruz. Yumurta, un ve tuzu karıştırarak makarna hamuru gibi bir hamur elde ediyoruz. Bu hamura su ilave etmeyeceksiniz, yumurtaya un ekleyerek kıvamlandıracaksınız. Hamurumuz hazır olunca tezgahımızı bolca unlayıp bir oklava yardımı ile açıyor ve resimdeki gibi minik kareler halinde kesiyoruz.


Orta boy bir tencereye suyumuzu ve tavuk butlarımızı koyup, tavuklarımız haşlanana kadar pişiriyoruz. Haşlanan tavuklarımızı suyun içinden alıp, kemiklerinden ayırıyor ve küçük parçalar halinde didiyoruz.

Tenceremizde kaynamakta olan tavuk suyumuza salça ve biraz tuz ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra içine tavuk parçalarını ve hazırladığımız hamur parçalarını ekliyoruz. Ara sıra karıştırarak hamurlarımız pişene kadar yaklaşık 10 dk pişiriyoruz.

Diğer tarafta bir kasede 1 adet yumurtayı çırpıp içine limon suyu karıştırıyoruz. Pişen çorbamızdan bir kepçe alıp kaseye koyuyor ve yumurtamızın ılımasını sağlıyoruz. Daha sonra terbiyemizi yavaş yavaş çorbamıza dökerken, diğer taraftan da karıştırıyoruz.

Terbiye çorbaya eklenirken mutlaka çorbanın suyuyla ısıtılmalı ve yavaş yavaş karıştırılarak dökülmeli. Yoksa yumurta bir anda sıcakla karşılaştığında pişer ve çorbanızın içinde görüntüsü hoş olmayan pişmiş yumurta parçaları oluşur.

Son olarak çorbamıza kıyılmış maydanoz ekleyip servis yapıyoruz.

Afiyetle...


4 Kasım 2011 Cuma

İyi Bayramlar!

Sevdiklerinizle beraber güzel bir bayram geçirmenizi dilerim.

Ufak tebessümleriniz için sizlere bayramlık bir kaç karikatür :)











Hepinize İyi Bayramlar!


2 Kasım 2011 Çarşamba

Zerdeçallı Mantar Sote


Bugün sizlere zerdeçallı bir mantar sote tarifi vermek istiyorum. Zerdeçal et ve tavuğa yakıştığı gibi bence mantarla da bir harika oluyor. Mantar severler (özellikle Derya ablacım) mutlaka deneyin!


Malzemeler

Yarım kilo mantar
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı yoğurt
1,5 çay kaşığı zerdeçal
Tuz

Mantarları yıkayıp dilimliyoruz. Bir tavada tereyağımızı eritip mantarları ekliyoruz. Yüksek ateşte mantarlar suyunu salana kadar kavuruyoruz. Daha sonra içine zerdeçal ve tuzumuzu da ekleyip, suyunu çekmesini bekliyoruz.

Mantarlar suyunu çektikten sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan mantarlarımızı yoğurt ile karıştırıp servis yapıyoruz.

Afiyetle...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...