28 Haziran 2012 Perşembe

Erişte

Herkese merhaba...

Bazen düşünüyorum da acaba biz bu dünyaya yemeye mi geldik :)) Yaz geldi mi bir telaş kışlık hazırlık yapmaya başlıyoruz. Yok değil aslında, artık yaz kış herşey var ama seviyoruz sanırım biz bu işi :) Hem her şey mevsiminde daha sağlıklı. Şimdi biliyorum buzluklar dolmaya başladı hepinizin :) Eeee eriştemizi de keselim kışa hazır olsun, öyle değil mi :)))

Ben açtım, kayınvalidem kesti.. Ortaya sağlıklı, temiz, içinde ne olduğunu bildiğimiz, gönül rahatlığıyla yiyeceğimiz erişteler çıktı. Bir gün boyunca uğraşıp, yoruluyor insan belki ama inanın değer!


Malzemeleri vermeden önce şunu söylemeliyim, herkesin ne kadar undan yapacağı farklı olabilir diye ben 1 kg una göre ölçü veriyorum. Tabiki 1 kg undan yaparsanız az olabilir. Eğer biz erişteyi çok sever bol bol yeriz, hatta annemlere, kardeşime falan da veririm diyorsanız 5 kg undan yapabilirsiniz. O zaman bol bol olacaktır. Ölçü işi size kalmış, ilk kez yapıyorsanız az yapıp deneyebilir, daha sonra tekrar yapabilirsiniz.

Malzemeler

1 kg un
6 adet yumurta
1 su bardağı su
1 yemek kaşığ tuz

Öncelikle yumurta su ve tuzu karıştırıyoruz. Daha sonra içine un ekleyerek sert bir hamur elde ediyoruz. Kullandığınız unun markasına göre 1kg'dan biraz daha az veya çok koymanız gerekebilir. Önemli olan hamurunuzun sert olması.

İyice yoğurarak hazırladığımız hamuru biraz dinlendirip bezelere ayırıyoruz. Bezelere ayrılımış haldeyken üzerlerini nemli bir bezle örtüp biraz daha dinlendiriyoruz.

Dinlenen hamurumuzu yaklaşık 3mm kalınlığında açıyoruz. Daha sonra eriştenin boyuna uygun şekilde hamurdan uzun parçalar kesiyoruz. Son olarak bu parçaları 2-3 tanesini üst üste koyup ince ince keserek eriştelerimizi hazırlıyoruz.


Kestiğimiz erişteleri bekletmeden temiz bir örtünün üzerine yayıyoruz. Arada sırada karıştırarak 1 hafta - 10 gün serili kalıp kurumaları gerekiyor. Bu süre sonunda eriştelerimizi hava alacak bir bez torbaya veya sepet gibi bir kabın içine bir örtüyle koyup saklayabiliriz.

Ayrıca şunuda söylemeliyim ki eriştelerinizi ya sermeden önce yada kuruduktan sonra eleyerek üzerlerindeki fazla unu da atmalısınız.

Son olarak tuz konusunda bir uyarım olacak. Bazı tariflerde tuzsuz erişte yapılabiliyor. Ancak eriştenizin daha dayanıklı olması ve böceklenmemesi için içine tuz koymanızı öneriyorum. Gerekirse pişirirken tuz ilave etmezsiniz.

Afiyetle...



25 Haziran 2012 Pazartesi

Mayasız Poğaça

Herkese merhaba...

Bir haftalık kısa ama dinlendirici tatilden sonra Ankara'nın kuru sıcağına döndüm :) Bu gün sizlere yola giderken hazırladığım mayasız poğaçanın tarifini vermek istiyorum. Havaların sıcak olması sebebiyle daha dayanıklı, kolay bozulmayan bu tarifi beğenmenizi umarım.


Malzemeler

125 gr oda sıcaklığında margarin
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 yumurta (beyazı hamuruna, sarısı üzerine)
4 kepçe kadar un
Tuz

İçi için istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.

Yumurta sarısı hariç tüm malzemeyi yoğurarak hamur elde ediyoruz. Hamurdan parçalar koparıp elimizde yuvarlıyor ve avucumuzun içine acıyoruz. İçine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz. Ben biraz peynirli, biraz da zeytinli yapmıştım.

Daha sonra hamuru kapatıp elimizde yuvarlıyoruz. Pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye dizip, üzerlerine yumurta sarısı ve biraz zeytinyağı karışımından sürüyoruz. Dilerseniz üstlerine susam veya çörek otu da serpebilirsiniz.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

Afiyetle...

13 Haziran 2012 Çarşamba

Rulo Jambon

Herkese merhaba...

Bu gün sizlere pratik bir mezem var. Yapması gerçekten çok kolay. Masanızda değişik bir çeşit daha olsun isterseniz denemenizi öneririm.


Malzemeler

150 gr ince dilimlenmiş jambon
80 gr rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet katı haşlanmış yumurta
2 diş dövülmüş sarımsak
İnce kıyılmış dereotu ve maydanoz
Mayonez

Öncelikle katı olarak haşlanmış yumurtanın sarısını ve beyazını ayırıp, ikisini de ayrı ayrı rendeleyin.

Bir kapta kaşar peyniri, yumurtanın beyazı, dereotu, maydanoz ve mayonezi karıştırın. Bir dilim jambonu tezgaha serip içine karışımdan koyun ve rulo yapın.


Diğer bir tarafta bir kaba biraz mayonez koyun. Hazırladığınız ruloların her iki ucunu da önce mayoneze sonra da rendelenmiş yumurta sarısına batırarak süsleyin.

İşte hepsi bu kadar :)

Afiyetle...



8 Haziran 2012 Cuma

Krep Sarma

Herkese merhaba...

Öncelikle bugün karne alan tüm çocukları tebrik ediyor ve güzel bir tatil diliyorum :)

Bu gün sizlere masanızda çok şık duracağını tahmin ettiğim bir tarifim var. Aslında yapımı oldukça kolay ama görüntüsünden dolayı oldukça beğeni topluyor :)


Malzemeler

Krep için;
250 ml süt
125 gr un
1 yumurta
Yarım çay kaşığı karbonat
1 silme tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz

Pişirmek için sıvı yağ

İçi için;
Marul
200 gr ton balığı
200 gr konserve mısır

Krep malzemelerini iyice karıştırıyoruz. Ağzından ince akıtabileceğimiz bir kaba koyuyoruz. Bunun için küçük bir su şişesini kapağını delerek kullanabilirsiniz.

Tavamızı ısıtıp biraz yağ koyduktan sonra krebimizi önce dış çevresini sonra da içinin kare kare deliklerini oluşturacak şekilde karışımımızı döküyoruz. Alt tarafı pişince çevirip diğer tarafını da pişiriyoruz. Kreplerimizi bu şekilde hazırlıyoruz.


Hazır olan kreplerimizin içine yıkayıp kuruladığımız marulu seriyoruz. Eğer marul yaprağı büyük gelirse kenarlarından koparın. Diğer bir tarafta ton balığı be mısırı karıştırıyoruz. Karışımdan 1,5-2 yemek kaşığı kadarını resimdeki gibi marulun ortasın koyuyoruz.


Daha sonra dört bir tarafından kıvırarak karlayıp servis tabağına alıyoruz. Görüntüsü ve lezzetiyle beğeneceğinizi umduğum bu tarifi denemenizi isterim :)

Afiyetle...

5 Haziran 2012 Salı

Hindistan Cevizli Mini Top Dondurma

Herkese merhaba...

Yaz geldi, yazlık atıştırmalar da başladı :) Bu gün sizlere yapması kolay, yemesi lezzetli minik dondurma toplarım var...


Malzemeler

1 paket bitter çikolatalı puding
2 su bardağı süt
1 paket petit beurre bisküvi
Hindistan cevizi

Pudingimizi 2 su bardağı süt ile pişiriyoruz. Hazır olan pudingimiz ılıyınca içine bisküvilerimizi kırıp karıştırıyoruz.

Karışım soğuyunca elimizi ıslatarak minik toplar yapıyoruz. Bu sırada hindistan cevizini de bir tabağa döküyoruz. Hazırladığımız topları hindistan cevizine bulayıp bir tepsiye yerleştiriyoruz.

Hazırladığımız hindistan cevizli toplarımızı buzluğa koyup donmalarını bekliyoruz.

Kahvenin yanında yada bir bardak süt ile çok lezzetli bu minik atıştırmalıkları denemenizi tavsiye ederim.

Afiyetle...

1 Haziran 2012 Cuma

Grechka Pilavı

Herkese merhaba...

Bu gün sizlere Türk mutfağında pek bulunmayan ama artık günümüzde büyük marketlere satılmaya başlayan grechka tarifi vereceğim.


Grechka ne diye soracak olursanız Türkiye'de kara buğday adıyla satılan ancak buğdayla yakından uzaktan alakası olmayan bir yiyecektir :) Gerchkanın en önemli özelliği son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz gluten maddesi içermediği için çölyak hastaları tarafından da rahatça tüketilebilir olmasıdır. Grechkanın tadı ise bulgura oldukça benziyor. Gelelim pilavımıza...


Malzemeler

1,5 su bardağı grechka
3 su bardağı su
200-250 gr kuşbaşı et
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Sıvı yağ
Tuz

Öncelikle tenceremize hiçbir şey koymadan grechkaları kuru kuru yaklaşık 10-15 dakika kavuruyoruz. Kavrulan grechkaları bir tabağa alıp kenara koyuyoruz.

Tenceremize yağımızı koyup ısınmasını bekliyoruz. Bu pilav yağı kaldırabildiği için yağı normalden biraz daha fazla koymanızı tavsiye ederim. Isınan yağın içine etlerimizi atıp orta ateşte kavuruyoruz. Etlerimiz kavrulunca içine doğradığımız soğanı da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz.

Soğanlar yumuşayınca ayıklayıp, doğradığımız dereotu ve maydanozu da ekleyip karıştırıyoruz. Daha sonra üzerine suyumuzu ve tuzumuzu koyup kaynamaya bırakıyoruz.

Suyumuz kaynayınca grechkaları ekleyip karıştırıyor ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. 2-3 dakika yüksek ateşte kaynadıktan sonra altını kısıp aynı pilav yapar gibi suyunu çekmesini bekliyoruz. Suyunu çekince pilavımızı karıştırıp dinlenmeye bırakıyoruz.

Gerçekten çok lezzetli ve doyurucu bu lezzeti denemenizi öneririm.

Afiyetle...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...