8 Nisan 2013 Pazartesi

Diş Buğdayı


Herkese merhaba,

Kızımın dişi çıktı! :) Anneler bilir bu diş çıkarma dönemi hem bebek hem de anne için sıkıntılı bir süredir. Hiç bir şey olmasa ağrısı yetiyor. Her şeyi ağzına götürmesi ise tam bir kabus :) Aslında Yıldız'ın dişi çıkalı bir ay oldu ama araya giren grip bizi baya yordu. "Çocuğumun hasta olduğuna değil, huyunun değiştiğine yanarım" demişler ya, işte o hesap gecemiz gündüzümüze karıştı, ama çok şükür atlattık.

Öyle böyle derken 1 ay geçti ve alttaki iki dişimizle diş buğdayımızı da yaptık :) Bu arada o mercimekten küçük iki diş ile bir ısırıyor... diğer dişleri çıkınca parmaklarımın sonundan korkuyorum :))

Sizlere diş buğdayı tarifimi vermeden önce partimiz için neler yaptık onu da anlatmak istiyorum. Benim gibi neler yapabilirim diye düşünüp, bloglarda gezenler için bir kaç fikir :)

Her şeyden önce bu hazırlık sürecinde hep yanımda olup bana yardım eden sevgili kocacığıma çoook teşekkür ederim ;)

Malum hem bebek hem hazırlıklar aynı anda biraz zor oluyor. O yüzden bizde öncelikle bir plan yapıp öyle başladık işe. İlk başta o gün gelenlere dağıtmak üzere hatıra hediyelikler hazırladık.


Bunları yapmak için öncelikle buğdayları renkleri değişmeden bir süre fırınladık. Resimde gördüğünüz bu minik şişelerin benzerlerini internette bulabilirsiniz sanırım ama ben bunları hamileliğim boyunca içtiğim onlarca demir ilaçlarının şişelerinden yaptım :) O dönem nefret ederek içmiş, şişelerini de mutlaka işime yarar diye saklamıştım. Ve de yaradı :)


Şişelerin içine buğdayları koyup kapaklarını kapattık ve üzerilerine birer uğur böceği yapıştırdık. İnternetten sipariş ettiğimiz "dişim çıktı" yazılı kurdeleleri de kesip silikon tabancası ile etraflarına sardık. İşte bu kadar, hoş birer anı oldu :)

Duvara "Yıldız'ın Dişi Çıktı yazmak için bir diş resmi bulup kalıp alarak, farklı renkteki kağıtlara aktardık ve bilgisayardan harfleri basıp üzerilerine yapıştırdık. Buda oldukça kolay ve bence eğlenceli bir süsleme oldu.


Ayrıca bu güne özel dişlek tavşanlı peçetelerimiz de çok ilgi gördü. Tamamen tesadüf eseri buldum ve aldım :)


O günkü menümüzde ise çerkes tavuğu, zeytinyağlı dolma, mini milföy börekleri, şakşuka gibi klasik çay lezzetlerinin yanı sıra günün konseptine uygun olarak keşkek, diş şeklinde şeker hamurundan pasta, diş ve diş fırçası şeklinde şeker hamuru kaplı kurabiye ve tabi ki diş buğdayı vardı.



Diş buğdayı tarifime geçmeden önce güne özel eğlencelerden de bahsetmek istiyorum. Diş buğdayı yapılan bebek için meslekleri temsilen objeler hazırlanıyor ve bebek bunlardan hangisini ilk olarak eline alırsa ileride o mesleği seçeceği düşünülüyor. Gerçek olmasa da çok eğlenceli bir olay :) Biz kızımız için şunları koyduk;

  • bayrak- devlet ile ilgili bir iş
  • ilaç- eczacı
  • kalem- avukat, hakim
  • fırça- sanatçı
  • kredi kartı- bankacı
  • mouse- bilgisayar mühendisi
  • cetvel- mimar, mühendis
  • stetoskop- doktor
  • hesap makinesi- muhasebeci

Tabi ki bu çeşitlendirilebilir ama bizim aklımıza gelenler bunlardı. Ve benim kızım hepsine bir göz atıp, önce kredi kartına yönelse de eline resim fırçasını aldı. Sanırım para harcamayı çok seven bir sanatçı olacak :)))

Bu güne özel bir başka etkinlik ise diş buğdaylarından birinin içine saklanan para. Diş buğdaylarını porsiyonlara bölüp hazırlarken birinin içine para konuyor. Bu para kime çıkarsa ona şans ve bereket getiriyor. Ama para çıkan kişi de karşılığında bebeğe bir hediye alıyor. Biz bu gün kullanılan paralarla karışmaması ve farklı olması için eskinin 1 lirasını bulduk, temizledik ve streç filme sarıp bir tanesinin içine sakladık. Şans bu ya Yıldız'ın abisine çıktı :)) eee adetler kesin harçlıklardan para birikip kardeşine hediyesini alacak abimiz:)

Biraz yorucu, bol koşuşturmacalı ama çok eğlenceli bir gün geçirdik. Bence anılarımıza güzel bir gün daha ekledik :) Gelen, gelemeyen, kalben bizimle olan herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Şimdi buyrun diş buğdayı tarifine...


Malzemeler (15- 20 porsiyon)

300 gr buğday
100 gr nohut
50 gr pirinç
100 gr pudra şekeri (damak tadınıza göre biraz artıp azalabilir)
50 gr bütün fındık
100 gr iri kıyılmış ceviz
50 gr yaban mersini (çekirdeksiz kuru üzüm de konabilir)
100 gr kuru erik (kuru kayısı da olabilir) (4-6 parça olacak şekilde doğranmış)

Öncelikle bir gece önceden buğday ve nohudu ıslatıyoruz. Diş buğdayını hazırlayacağımız gün buğdayı, nohudu ve pirinci suda haşlıyoruz. Buğdayın ve pirincin lapa olmamasına dikkat edin. Daha sonra sularını iyice süzüp bir kapta birleştiriyoruz ve içine fındık, ceviz, kuru meyveleri ekliyoruz. Ben tatlının içinde mayhoş tatlarıyla hoş olacağını düşündüğüm için yaban mersini ve kuru erik tercih ettim ama bu konuda damak tadınız göre tamamen özgürsünüz :) Son olarak pudra şekeri ekleyerek tatlandırıyoruz. Tadına bakarak şeker eklemesi yapmanızı öneririm. Malum herkesin zevki farklı olabilir. 

Sunum için ben sert  şeffaf plastikten bardaklar tercih ettim. İkramların da çok olduğunu ve gelen misafirlere mide fesadı geçirtmemek adına diş buğdaylarını tadımlık porsiyonlara böldüm. Üzerlerine ise pasta süsleme şekeri dökerek süsledim. Tabi ki birinin içine de para gizlemeyi unutmadım ;)

Bardakları süslemek için kağıttan minik kelebekler kestik ve kenarlarına iliştirdik. Aslında bu fikri daha önce bir blogda görmüştüm ama kimdi hatırlayamıyorum. O yüzden fikir sahibi arkadaşımdan kaynak gösteremediğim için özür diliyorum.

Son olarak sizlerle paylaşmak istediğim bir nokta daha var. Bu diş buğdayı olayı aslında oldukça eskiye Pagan'lara dayanıyor. O zamandan bu zamana gelmiş ve sadece bizde değil dünyanın bir çok ülkesinde ilk diş kutlanıyor, hemde oldukça benzer bir şekilde. Diş buğdayının içindeki buğday dişlerin buğday taneleri gibi bereketli olup, çabucak çıkmasını, nohut dişlerin nohut gibi sağlam olmasını, pirinç ise dişlerin bembeyaz olmasını temsil ediyor.

Bu Pagan adetlerine inanıp inanmamak önemli değil bence, hayattan siz ve bebeğiniz için güzel bir gün alıp, anı biriktirmek asıl sebep. Bebeğinizin ilk dişini kutlamanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Sevgiler....



6 yorum:

Unknown dedi ki...

Hersey super gorunuyor.ellerinize sağlik..

Unknown dedi ki...

Hersey cok guzel gorunuyor ellerinize saglik...supersin arkadasim...

pembe kekik dedi ki...

Hoş geldin. nasıl da görmemişim geldiğini. Bebek büyümüş dişleri çıkmış. Çok güzel bir gün olmuş. Görüşmek üzere...

zeymurancafe dedi ki...

bende oğluma yapıcam henuz dişimiz çıkmadı ama çok heveslıyız güzel olmus kavanozlar Allah ömürlü hayırlı etsın, ellerıne sağlık

kalpkurabiye dedi ki...

darısı bizim başımıza çılgın gibi kaşıyo sürekli bagırıyo ve dediğin gibi herşeyi agzına sokuyo Allah yardımcımız olsun :)

Adsız dedi ki...

cok hos bir yazi ve cok guzel bir kutlama olmus. Tebrik ederim!

Isvec'ten sevgiler ve selamlar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...