24 Şubat 2011 Perşembe

Sebzeli Rulo

Tamamen benim uydurmam olan bu yemek sebze yemeyenler için birebir :) Özellikle çocuklara sebze yedirmek için taklalar atarken icat ettim, çok da beğenildi. Benim kullandığım sebzelerden başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. İçindeki eti çıkarıp yerine mantar ekleyerek vejeteryan bir yemek haline getirebilirsiniz.


Bir kaç aşamalı olduğu için her aşamayı malzemesi ve yapılışıyla ayrı ayrı anlatacağım.

Hamur:

350 gr un
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
tuz
Aldığı kadar su

Tüm malzemeyi karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Diğer malzemeler hazırlanana kadar hamurumuzu dinlenmeye bırakıyoruz.

Patates püresi:

5 adet patates
25 gr tereyağı
tuz - karabiber

Patatesleri haşlayıp diğer malzemelerle karıştırarak eziyoruz.

Ispanaklı harç:

2 adet soğan
4 diş sarımsak
1 kg ıspanak
tuz

Soğanları piyazlık doğrayıp sarımsaklarla beraber az yağda pembeleştiriyoruz. Sonra ıspanakları ekleyip pişiriyoruz. İçine kesinlikle su koymayın, ıspanak kendi suyuyla pişecek. Piştikten sonra bir süzgece alıp bekletiyoruz. Diğer malzemelerimiz hazır olana kadar suyu süzülmeli.

Beşamel Sos:

30 gr tereyağı
30 gr un
2 su bardağı süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Yağımızı bir tencerede erittikten sonra unu ekleyip kavuruyoruz. Unumuzun rengi hafif sararınca içine sütü ekliyoruz. Sütü eklerken yavaş yavaş dökmeniz gerekiyor. Bu sırada karıştırmaya devam. Un ve süt pürüzsüz bir karışım olunca kaşar peynirlerimizi de ekleyip karıştırıyoruz.

Havuçlu harç

2 adet havuç
Havuçlarımızı rendeleyip orta ateşte az yağda kavuruyoruz.

Etli harç

250 gr hindi butundan kuşbaşı
1 adet defne yaprağı
5-6 adet tane karabiber
tuz

Ben hindi buttan kuşbaşı tercih ettim. Dilerseniz siz bunu tavuklu veya kıymalı da yapabilirsiniz. Tamamen zevkinize ve mutfakta o an bulunan malzemenize bağlı .

Hindileri önce az su ile haşlıyoruz. Haşlama suyumuza defne ve karabiberlerimizi de koyuyoruz. Haşlandıktan sonra az yağ ile kavurup, tuz ile tatlandırıyoruz.

Evetttttt... Gelelim bunları birleştirmeye.

Dinlenmiş olan hamurumuzu başlıyoruz açmaya. İncecik olana kadar açıyoruz. Sonra bir yüzünü zeytinyağı ile hafifçe yağlayıp ikiye katlıyoruz. Bu kısmı da yağlayıp ikiye katlıyoruz. Elde ettiğimiz dört katlı hamuru 2 kezde yağlamadan katlayıp başlıyoruz tekrar açmaya :)

İnce açtığımız hamurumuzun yine üst yüzeyini yağlıyoruz. Üzerine patates püremizi yayıp hafifçe bastırarak sabitliyoruz. Bu sırada sağ, sol ve sizden tarafta 3 cm, karşı uçta ise yaklaşık 10 cm'lik boş alan bırakın. Patatesten sonra sırasıyla ıspanaklarımızı, beşamel sosu, havuçları ve etimizi yayıyoruz.

Tüm malzemeler yerleştikten sonra, önce sağ ve sol kenarları sararken taşma olmaması için hafifçe işe doğru katlıyoruz. Sonra da kendimizden tarafa olan kısımdan başlayarak hamurumuzu sarıyoruz. Bir fırın kabına aldığımız rulomuzun üzerini 1 yumurtaya birazda zeytinyağı eklediğimiz karışım ile yağlayıp, susam serperek süslüyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar yaklaşık 20-30 dk pişiriyoruz.



Gelelim servise...

Domates Sos:

1 küçük soğan
2-3 diş sarımsak
4-5 adet domates

Önce soğan ve sarımsağı rondoda çekip az yağda kavuruyoruz. sonra domatesleri de rondoda çekip ekliyoruz. yaklaşık 10 dk kısık ateşte pişiriyoruz. Eğer domatesleriniz mevsime göre renksizse içerisine 1 tatlı kaşığı salça atarak kırmızılığını belirginleştirebilirsiniz.

Servis yaparken rulomuzdan dilimler kesip tabağa alıyoruz ve üzerini domates sos ile süslüyoruz.

Emin olun yapması yazmasından kolay : D

Afiyetle...

1 yorum:

Bora dedi ki...

Sıradan bir ekmek gibi görünüp içindeki süprizlerle bizi şaşırtan bu yemek insanların yüzünde bir şaşırma ifadesi yaratır. Çünkü bakıldığında Bakkal amcamızdan aldığımız ekmek gibi gönüyor. Servis önerisi olarak iki tane şekersiz sakız öneriyorum (Bozuk parası olmayan bakkalların muhteşem kurtuluşu)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...