28 Haziran 2012 Perşembe

Erişte

Herkese merhaba...

Bazen düşünüyorum da acaba biz bu dünyaya yemeye mi geldik :)) Yaz geldi mi bir telaş kışlık hazırlık yapmaya başlıyoruz. Yok değil aslında, artık yaz kış herşey var ama seviyoruz sanırım biz bu işi :) Hem her şey mevsiminde daha sağlıklı. Şimdi biliyorum buzluklar dolmaya başladı hepinizin :) Eeee eriştemizi de keselim kışa hazır olsun, öyle değil mi :)))

Ben açtım, kayınvalidem kesti.. Ortaya sağlıklı, temiz, içinde ne olduğunu bildiğimiz, gönül rahatlığıyla yiyeceğimiz erişteler çıktı. Bir gün boyunca uğraşıp, yoruluyor insan belki ama inanın değer!


Malzemeleri vermeden önce şunu söylemeliyim, herkesin ne kadar undan yapacağı farklı olabilir diye ben 1 kg una göre ölçü veriyorum. Tabiki 1 kg undan yaparsanız az olabilir. Eğer biz erişteyi çok sever bol bol yeriz, hatta annemlere, kardeşime falan da veririm diyorsanız 5 kg undan yapabilirsiniz. O zaman bol bol olacaktır. Ölçü işi size kalmış, ilk kez yapıyorsanız az yapıp deneyebilir, daha sonra tekrar yapabilirsiniz.

Malzemeler

1 kg un
6 adet yumurta
1 su bardağı su
1 yemek kaşığ tuz

Öncelikle yumurta su ve tuzu karıştırıyoruz. Daha sonra içine un ekleyerek sert bir hamur elde ediyoruz. Kullandığınız unun markasına göre 1kg'dan biraz daha az veya çok koymanız gerekebilir. Önemli olan hamurunuzun sert olması.

İyice yoğurarak hazırladığımız hamuru biraz dinlendirip bezelere ayırıyoruz. Bezelere ayrılımış haldeyken üzerlerini nemli bir bezle örtüp biraz daha dinlendiriyoruz.

Dinlenen hamurumuzu yaklaşık 3mm kalınlığında açıyoruz. Daha sonra eriştenin boyuna uygun şekilde hamurdan uzun parçalar kesiyoruz. Son olarak bu parçaları 2-3 tanesini üst üste koyup ince ince keserek eriştelerimizi hazırlıyoruz.


Kestiğimiz erişteleri bekletmeden temiz bir örtünün üzerine yayıyoruz. Arada sırada karıştırarak 1 hafta - 10 gün serili kalıp kurumaları gerekiyor. Bu süre sonunda eriştelerimizi hava alacak bir bez torbaya veya sepet gibi bir kabın içine bir örtüyle koyup saklayabiliriz.

Ayrıca şunuda söylemeliyim ki eriştelerinizi ya sermeden önce yada kuruduktan sonra eleyerek üzerlerindeki fazla unu da atmalısınız.

Son olarak tuz konusunda bir uyarım olacak. Bazı tariflerde tuzsuz erişte yapılabiliyor. Ancak eriştenizin daha dayanıklı olması ve böceklenmemesi için içine tuz koymanızı öneriyorum. Gerekirse pişirirken tuz ilave etmezsiniz.

Afiyetle...



2 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

bende yakında açmayı planlıyorum ama hava çok sıcak böceklenmesin diye biraz daha bekleyeym diyorum,ellerinize sağlık kayınvalideninde seninde çok severim.

pembe kekik dedi ki...

Ben de böyle bol yumurtalı seviyorum erişteyi. Yumurtası az gri renkli erişteleri hiç sevmem. Kayınvalidenin de ellerine sağlık. Senin de ellerine sağlık.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...