17 Şubat 2011 Perşembe

Pilmeni

Pilmeni benim bildiğim kadarıyla bir Rus yemeği. Görünüşü aynı toritelli, ama tadı oldukça farklı. Yapılışı bizim mantıyı anımsatsa da bu kesinlikle farklı bir lezzet.


Malzemeler

Hamuru için:
400 gr un
1 yumurta
tuz
Aldığı kadar su

İçi için:
200 gr kıyma
1 büyük soğan
tuz
(isteğe bağlı olarak içine maydanoz veya sebze çeşnisi de eklenebilir)

Sos için:
1 paket krema
1 kahve fincanı kadar mayonez
1/4 demet dereotu
tuz

Öncelikle hamur için olan tüm malzemeler karıştırılıyor ve yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde ediliyor. Hamurunuzu açmadan önce en az yarım saat dinlendirmenizi tavsiye ederim.

Hamur dinlenirken, içini hazırlayabilirsiniz. İçini yaparken bizim Türk usulünden biraz farklılaşıyor. Soğanları piyazlık doğruyoruz. Eğer soğanınız çok büyükse, yarım daire değilde çeyrek daire olacak şekilde de olabilir. Soğan, kıyma ve tuzu karıştırdıktan sonra iç malzememiz hazır.

Hamuru 3 veya 4 parçaya bölüp başlıyoruz açmaya. Mükemmel bir daireyi yakalamanıza gerek yok :) ama ince olmalı. Hamurumuzu açınca bir bardak yardımıyla (ben rakı bardağı tercih ediyorum, büyüklüğü çok uygun) küçük daireler kesiyoruz. Kestiğimiz dairelerin ortasına kıymalı içimizden yerleştiriyoruz. Bu yemeğin bir diğer sırrı iç malzemesinde bonkör olmak.




Gelelim işin fark yaratan kısmı kapamaya.


Resimde de gösterdiğim gibi öncelikle bir yarım daire olacak şekilde kapatıyorsunuz ama burada çok önemli bir nokta var ki asla yapıştırmıyorsunuz, içine su alması gerekiyor. Yarım daireyi iki ucundan hafifçe çekerek terse doğru kıvırıyor ve uçlarını altta birleştiriyorsunuz. Yapıştıracağınız tek yer iki ucun birleştiği nokta.






Bu şekilde hazırladığınız pilmenilerinizi haşlamadan önce fırınlayabilirsiniz de. Ben bazen fırınlayıp donduruyorum, hemen yiyeceksek fırınlamadan haşlıyorum.

Haşlama suyuna 1 adet tavuk bulyon atmanızı öneririm, çok lezzet katıyor. Pilmenilerinizi kaynayan suya atıp üzerindeki oluşacak köpük kesilene kadar haşlayın.

Sosu hazırlamak için 1 paket krema, 1 fincan mayonez, 1/4 demet dereotu ve tuzu karıştırmanız yeterli.

Servis yaparken pilmeninizi kevgirle alıp üzerine sos gezdirebilir veya suyundan da koyarak tadını çıkarabilirsiniz.

Son bir tavsiye: bazen zamanım varken dondurmak için pilmeni yaparım. Böyle zamanlarda denediğim renkli pilmenileri de tavsiye ederim. Bunun için üç çeşit hamur hazırlıyorsunuz. Biri sade, biri su yerine domates suyu kullanarak, biri de ıspanaklı. Her şeyi hazırlayıp fırınladıktan sonra birbirine karıştırıp paketleyin. Böylece beyaz, kırmızı ve yeşil renkli pilmenileriniz olur :)

Afiyetle...

2 yorum:

Unknown dedi ki...

fıstıgım. inan çok güzel anlatmışsın. dün aksam yemeğin tadı hakkında yaptığım.. süper olmuşş.. yorumlarını tekrarlamıyorum.blogun hayırlı olsun. umarım okuyup deneyecek olanlarda cok beğenir,
her daim takipcinim (sadece okumak değil de tadına da bakabiliyor olmak büyük şans)

Unknown dedi ki...

M.NOYAN gibi bir hayranın olduktan sonra sırtın yere gelmez. Aynı lezzetlerden tadabilmek umuduyla...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...