İçli köfte sevmeyen var mı? Herhalde yoktur. Bir defasında bir dükkanın camekanında görmüştüm; adam turistlere hitaben yazmış 'Sensitive meatball' ?!?! :) Benimki o kadar hassas ve duygusal olmasa da, damakların ruhundan anlıyor :)
Bu tarifimi de "Porselen Demlik Çay Saati" etkinliğine yolluyorum.
Malzemeler
Dışı İçin:
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1/2 su bardağı un
1 adet soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
İç Malzemesi İçin:
125 gr margarin
400 gr kıyma
3 adet soğan
3 diş sarımsak
25-30 gr ceviz
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Dereotu, maydanoz
Tuz
İrmiği ve bulguru sulu kalmayacak şekilde kaynamış su ile ıslatıp, ağzı kapalı bir şekilde 1 saat bekletin. Bir saatin sonunda bir karıştırma kabında irmik, bulgur, un, rendelenmiş soğan, kimyon, salça ve tuzu iyice yoğurun. Bütün malzemeler iyice özleşmeli ve bir hamur kıvamını almalı.
Gelelim iç harcını hazırlamaya. Margarini büyük bir tavada eritin. Kıymayı ekleyip kavurun. Kıyma kavrulduktan sonra yemeklik doğradığınız soğanları ve ince ince kıydığınız sarımsakları da ekleyip kavurmaya devam edin. Kavurma işlemi bitince tavanın altını kapatın ve harcınıza kırmızı biber, karabiber, kimyon, tuz, kıyılmış dereotu, maydanoz ve elinizle parçaladığınız cevizlerinizi ekleyin. Cevizleri dövüp un gibi yapmayın, yerken dişe gelmesi daha hoş.
Hamur kıvamına gelen dış malzememizden yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, önce elimizde biraz yoğuralım. Sonra parçayı sol avucunuzda tutarken sağ elinizin işaret parmağını hamurun ortasından içeri yavaş yavaş sokarak oyun. Oyma işlemi sırasında sol eliniz ile hamur parçasını döndürmelisiniz. (solaksanız tam tersi :P) Oyduğunuz hamurun içine iç malzememizden koyup, bir elimizle çevirirken diğer elimiz ile ağzını kapatıyoruz.
İçli köftelerimizi bu şekilde hazırladıktan sonra kızgın yağda kızarana kadar yaklaşık 4-5 dk kızartıyoruz.
Eğer kızartma değilde, daha hafif olsun diye haşlamak isterseniz; bir tencereye su koyup içine tuz ve biraz limon suyu ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra köfteleri içine atın ama burada dikkat etmeniz gereken bir şey var ki o da köfteler birbirine değmemeli. Su tekrar kaynadıktan yaklaşık 8-10 dk sonra köfteler haşlanmış olur. Kevgirle köftelerinizi servis tabağınıza alıp üzerine eritilmiş tereyağı veya sarımsaklı yoğurt dökerek de servis yapabilirsiniz.
Afiyetle...
8 yorum:
Canım, içli köfteyi cidden sevmeyen yoktur.Hatta bayılan çoktur.OLsada yesek.Ellerine sağlık
köfteler çok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.öpüyorum.
İçli köfteye bayılıyorum.
Yerken kendimi kaybediyorum.
Ellerine sağlık canım
Sevgiler.
ellerine sağlık çok güzel olmus..
Canım hemde nasıl severim bir bilsen ellerine sağlık mutlu haftalar öpüyorum.
Nefis olmuşlar ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
Oy oy zor işler yapmışsın enfes gözüküyor canım ellerine sağlık:)şimdiye kadar hiç denemedim
bu tarifi,fakat çok güzel yerim:)
mutlu haftalar canım öpüyorum...
Hiiim icili köfteyi kim sevmez, ellerine saglik canim, daha kaldi ise bir tane aliyorum, sevgiler...
Yorum Gönder