4 Mart 2011 Cuma

Polenta Pasticciata

İtalyan erkekleri bunları yedikleri için yakışıklı oluyorlarmış. Denemekten zarar gelmez, doğru mutfağa... :D

İtalyan mutfağının ünlü (ülkemizde olmasa da) yemeklerinden. Polenta yemeğin kalbi. Üzerine eklediğiniz sosa göre de yanına isim alıyor. Benimki kıymalı ve domatesli bir sos yani 'Pasticciata'.


Yemeğimiz 3 parçadan oluşuyor. Polenta, domates sos ve kıymalı sos.

Polenta

500 ml su
100 gr mısır unu
10 gr tereyağı
tuz

Suyu ve tuzu bir tencereye koyup kaynatın. Kaynayan suya çok çok yavaş bir şekilde mısır ununu eklemeye başlayın. Ama bu arada diğer elinizde de mikseriniz eklenen mısır ununu var gücüyle karıştıracak. Bu yavaş yavaş dökme ve devamlı karıştırma çok önemli, mısır ununun topaklaşmaması lazım. Düşük ısıda yaptığımız bu işlem bitince mısır unu patates püresini andıran bir kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Ve içine tereyağımızı da atıp erittikten sonra polentamız hazır.

Polentayı isterseniz bu şekilde üzerine permesan dökerek de yiyebilirsiniz.

Ama biz farklı bir sunum düşündüğümüz için, yaklaşık 18x18 bir kabı biraz yağlayıp, polentayı içine döküyoruz. Kabınızın boyu çok da önemli değil aslında, polentayı döktüğünüzde kalınlığı 1 parmaktan az 2 parmaktan çok olmayacak bir kap olsun yeter. Artık polenta hazır, soğumaya bırakıyoruz. Soğuduktan sonrada resimdeki gibi dilimliyoruz.


Gelelim soslara...

Domates sosu

80 ml zeytin yağı
40 gr soğan
40 gr havuç
40 gr kereviz
500 gr domates
1 diş sarımsak
tuz, şeker

Yağımızı tencerede ısıtıyoruz. İnce ince kıyılmış soğan, havuç ve kerevizi ekleyip yumuşayana kadar yaklaşın 3-4 dk kavuruyoruz. Dövülmüş sarımsak, domatesler (4-5 parçaya bölseniz yeter), tuz ve 1 çay kaşığı kadar şeker ekliyoruz. Üzerini kapatmadan kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz. Sos kıvamına gelince rondodan geçiriyoruz.

Bu domates sos tarifini makarnalarda da deneyebilirsiniz, çok lezzetli oluyor.

Kıymalı Sos

250 gr kıyma
250 ml et suyu yoksa aynı oranda su ve 1 et bulyon
60 ml kırmızı şarap (isteğe bağlı)
Domates sosumuz
İnce kıyılmış maydanoz
Fesleğen

Tüm malzemeyi aynı anda bir tencereye koyup 1 saat boyunca üzeri açık bir şekilde pişirin.
Bu sos da makarnalar için harika.

Evet, gelelim Polenta Pasticciata'ya :)

Fırın kabımızın içine soğuduktan sonra kestiğimiz polentalarımızı gelişi güzel yerleştiriyoruz. Üzerine de hazırladığımız sosu döküyoruz. En üste ise biraz permesan peyniri ekleyip, peynir eriyene kadar kısa bir süre fırınlıyoruz. İşte hepsi bu.

Ayrıca, 'anneeeee akşama ne varrr' diyenlere bütün ukalalığınızla 'Polente Pasticciata' diyebilirsiniz. : D

Afiyetle...

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Yedikden sonra aynaya baktım,, evet baya bir değişiklik var.. yakışıklılık yapıyor.. zaten yakışıklıydım şimdi bir başka oldum.. telefonlar falan susmuyor.
Yemek gerçekten içeriğinden beklenemeyecek kadar lezzetli.Nasıl olmuşda Türk mutfağında polenta benzeri bir şey oluşmamış hayret verici.
Üzerindeki sos da üzerinde durulması gereken bir tat. makarnanın üzerinde bile çok lezeet verebilir. Okuyan herkesin denemesi gerek.

Unknown dedi ki...

Canım kardeşim ellerine sağlık mısır unu varsa eminim harikadır.Görüntü süper denemek lazım öpüyorum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...