14 Mart 2011 Pazartesi

Zeytinli Ekmek

Sevmeyen bile piştikten sonraki kokusunu alınca dayanamaz yer :)

Malzemeler (6 parça için)

1 avuç dilimlenmiş siyah zeytin
500 gr un
1 paket kuru maya
2 yemek kaşığı toz şeker ( 1 kaşık maya için, 1 kaşık hamur için)
1/2 su bardağı ılık su
Tuz
200 ml su
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kekik
1/2 çay bardağı zeytin yağı

Bu tarifimde maya una direk toz halinde katılmıyor, önce kabartılıyor. Bir su bardağının içine maya, şeker ve yarım bardak ılık suyu koyup, mayada topaklanma kalmayıncaya kadar karıştırıyoruz. Sıcak bir ortamda kabarana kadar bekliyoruz.

Bir kapta un, şeker ve tuzu karıştırın. İçine önceden kabarttığınız mayayı ekleyin. Yaklaşık 200 ml su ekleyip yoğurun. Hamurumuz çok yumuşak olmayacak.10 dk bekletin.

Fırını elinizin dayanabileceği bir ısıda (40 derece) ısıtın. Hamuru tekrar yoğurun. Tezgaha un veya kepek serpip yaklaşık 1 cm kalınlığında olana kadar merdane ile açın. Üzerine zeytinleri yayıp iyice bastırın ve rulo yapın. Yaklaşık 5cm arayla kesin.



Her parçayı önce yanlarını kapayıp sonra da dıştan içe doğru çevirerek toplar haline getirin.

Pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizip, önceden ısıtıp kapattığınız fırına tepsi mayası için koyun ve 15 dk bekletin.

Fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kapta kaynamış su koyun. Fırın içindeki nem ekmek yapımında oldukça önemlidir. Ekmeklerinizi 180 derecede, fırının turbosunu açmadan, 35-40 dk pişirin.

Ekmeğinizin kabuklu olmasını istiyorsanız, pişirmenin 30. dakikasında fırından çıkarıp üstlerine elinizce su serpin.

Ekmeklerinizin pişmesini beklerken 1 diş sarımsağı 1 yemek kaşığı kekik ile dövün ve içine yarım çay bardağı zeytin yağı ekleyin. Bu karışımı ekmekler pişince nefis bir tat ve koku vermesi için üzerine süreceğiz. Eğer ekmeklerinizi kahvaltı için hazırlıyorsanız sarımsak koymayabilirsiniz.

Ekmekleriniz piştikten sonra üzerine önceden hazırladığınız karışımı fırça ile sürün. Eğer ekmeklerinizin çıtır olmasını istiyorsanız karışımı sürdükten sonra 5 dk daha fırınlamanız yeterli olacaktır.

Bu tarifi her türlü ekmeğe uyarlayabilirsiniz. Hamuru daha yumuşak yapıp kalıpla pişirip, keserek de servis edebilirsiniz.

Afiyetle...


5 yorum:

Gülcan dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK HAYIRLI HAFTALAR

Unknown dedi ki...

Zetinli tüm lezzetleri çok seviyorum.Bendede salatası var.
Nefiss görünüyor.
Ellerine sağlık.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık bayılıyorum zeytinli lezzet
lere öpüyorum.

Unknown dedi ki...

hımmm ne güzel kokmuştur pişerken

Unknown dedi ki...

O kadar açıklayıcı ve o kadar detaylı yazmışınız ki kolayca ilk fırsatta deneyeceğim.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...