30 Mayıs 2011 Pazartesi

Patlıcan Havyarı


İsim çok havalı biliyorum :) Ama aslında niye buna havyar demişler hiç anlamadım :))

Bu konserveyi biz yazın bol bol yapıyoruz. Biliyorsunuz sebze ve meyveleri zamanında tüketmek hem sağlığa hemde bütçeye yararlı. Bizde patlıcan zamanı gelince sıvadık kolları. Biz diyorum, sevgili kocacımsız olur mu, olmazzz!!! :))) Hatta konservelerimize XL Cooking etiketi bile yaptı :)

Bu konserveyi ister salata gibi yiyin, ister makarna haşlayıp üzerine dökün, her türlü nefis oluyor. Özellikle soğuk yendiği için acil durumlara bire bir. Üstelik konserve olduğu için en az 1 yıl dayanabilen bir yiyecek.



Malzemeler (6 kg konserve için)

2 kg patlıcan
1,5 kg soğan
2,5 kg domates
400 gr havuç
400 gr yeşil biber
1 avuç maydanoz
1 avuç dereotu
1 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı şeker
1/2 su bardağı kaya tuzu
600 gr ayçiçek yağı
200 gr zeytinyağı
1 çay bardağından bir parmak az elma sirkesi
1 çay kaşığı karabiber
10 adet defne yaprağı
5 dal taze biberiye (dalından ayırıp yaprakları kullanılacak)


Patlıcanları çizgili soyup, 2-3cm'lik küpler halinde kesiyoruz.

Soğanları temizleyip ince ince yemeklik doğruyoruz.

Havuçları temizleyip, rendeliyoruz.

Biberlerin çekirdeklerini tamamen temizledikten sonra ince ince doğruyoruz.

Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğruyoruz. Kabukları kolay soymak için domateslerin altına bıçakla artı şeklinde çizik atıp kaynayan suda 1 dk bekletip çıkarın.

Bu kısımda önemli bir şey var ki; patlıcan dahil hiç bir malzemeyi suda bekletmiyoruz.



Büyükçe bir tencereye yağı koyup, kızdırın. Soğanları ekleyip altın rengine gelene kadar orta ateşte kavuruyoruz. Soğanlar kavrulduktan sonra havuçları ekleyip, yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyoruz.

Daha sonra patlıcan ve biberleri aynı anda tencereye ekliyoruz. Tüm malzemeler yenilebilecek yumuşaklığa gelene kadar pişiriyoruz.

Malzemeler piştikten sonra tuz, şeker, pul biber ve karabiberi ekleyip, karıştırıyoruz. Homojen bir karışım elde ettikten sonra domatesleri ekliyoruz. Bu karışımı yaklaşık 30-45 dk kadar sıkça karıştırılarak pişiriyoruz. Bu sırada tencerenin üstü açık olmalı, suyunu kaybetmesi için.

Son olarak maydanoz, dereotu, defne yaprağı, taze biberiye ve sirkeyi ekliyoruz. Kapağını kapatıp 5 dk daha kaynatıyoruz.

Pişirme işlemi sırasında kavanozları ve kapaklarını başka bir tencerede kaynamış suya koyup 10 dk kaynatarak sterilize ediyoruz. Kavanozların konservemiz piştiği anda hazır olmuş olmaları gerekiyor.

Son malzemeleri ekleyip 5 dk daha kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlamaya geçiyoruz. Yiyecek de kavanozlarda sıcak olmalı.

Her bir kavanozu doldururken tenceredeki yemeğimizi karıştırmalıyız ki, her kavanoza eşit oranda yağ girsin.

Kavanozlara dolum işlemi bittikten sonra kapaklarını sıkıca kapatıyoruz. İkinci sterilizasyon için ocakta kaynamakta olan suyun içine kavanozları, kapakları yukarıda ve tamamen suyun içinde olacak şekilde koyup, kaynatıyoruz. Yarım litrelik kavanozlar 40 dk, 1 litrelik kavanozlar 50 dk kaynamalı.

Bu işlemler bittikten sonra kavanozları kapakları aşağıya gelecek şekilde, ters bir vaziyette, tezgaha bir havlu serip üzerine koyuyoruz. Hiç ellemeden soğuyana kadar bu şekilde bekliyorlar.  

Kavanozlar tamamen soğuduktan sonra düz çevirip, kapaklarını kontrol ediyoruz. Eğer kapaklar dışa bombe yapmadıysa, yani kapağa parmağınızla bastırdığınızda tık tık diye ses gelmiyorsa, konserveniz hazır demektir. Eğer kapakta bir problem varsa o konserve uzun süre dayanmayacaktır. Bu yüzden açıp hemen yiyin :)))

Son bir not olarak da şunu söyleyeyim. Konserveleri rafa koyduktan 10 gün sonra yine bu kapak kontrolünü yapmanız gerekiyor. Eğer sorunlu bir kapak varsa bu sefer yemeden doğru çöpe :)))

Afiyetle...


9 yorum:

canimçektipişirdim dedi ki...

değişik bi tarif patlıcanın her türlü yemeğine bayılırım bunu deneyeceğim.ellerine sağlık..

Aycan dedi ki...

Patlıcan'ı çokseviyorum, kışa hazırlık yapabilirim aslında.

Sevgilerimle;

sevil şahin dedi ki...

Patlıcan sever biri olarak şu evimi bir taşıyayım mutlaka yapacağım ellerine sağlık hülyacım
afiyet bal olsun
Sevgilerimle

Unknown dedi ki...

Kardeşim etikete bayıldım.ÇOk ilginç ve leziz bir tarif ellerine sağlık öpüyorum.

mutfagabuyrun dedi ki...

ilk defa duydum ve gördüm bu tarifi canım.çok değişik geldi bana.ellerine sağlık.öpüyorum.

Gülcan dedi ki...

kışın sizdeyim elllerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Canım her zamanki gibi yine güzel bir tarif paylaşmıssın.
Ellerine sağlık
Öpüyorum.

çeşnici Handan dedi ki...

Harika bir fikir ellerine sağlık Hülyacığım nefis olmuş mutlaka deneyeceğim.

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık harika ama bayağı zahmetli bir yiyecek arkadaşım sevgiler...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...