13 Haziran 2011 Pazartesi

Dalyan Köfte



Dalyan köfte benim kurtarıcımdır aslında. Özellikle kalabalık bir grup yemeğe misafirim varsa çok tercih ettiğim bir ana yemektir kendileri. Hem yapımı kolay, hem önceden hazırlayıp sadece pişirmesi kalıyor, hem de çok beğeni topluyor.

Geçen hafta sevgili arkadaşlarımız Arzu, Akın ve birbirinden tatlı 3 evlatları bizimle yemektelerdi. Çok eğlendik beraber. Ve onlara bu köfteyi ikram ettim, sağ olsunlar çok beğendiler. Onlar 5, biz 4 kişiden oluşan XL aileler olarak geriye sadece 1 dilim kaldı :)))) Servise yetiştireyim derken de resim kötü çıktı :(
Buyrun tarifi...


Malzemeler (10 kişi için)

1,5 kg orta yağlı (rulodan çektirdim ben) 1 kez çekilmiş kıyma
2 adet rondoda çekilmiş soğan
5-6 dilim rondoda çekilmiş bayat ekmek (evde bayat ekmeğim yoktu ben galeta unu koydum)
4 yumurta (1 tanesinin beyazını üzeri için ayırın)
1-2 avuç çok ince kıyılmış maydanoz
Karabiber
Kekik
Kimyon
Pul biber (isteğe göre)
Tuz
1 kutu (200gr) garnitür
3 adet katı olarak haşlanmış yumurta (içine koymak için)
3 yemek kaşığı salça (üzeri için)

Bir karıştırma kabında kıyma, soğan, ekmek, 4 yumurta (birinin beyazını ayırın), maydanoz ve baharatı koyup iyice yoğurun. Ben genellikle bu yoğurma işlemini 1 gün önceden yapıyorum. Böylece et baharatların tadını iyice çekiyor ve dinleniyor. Ama zamanınız yoksa buzdolabında 1 saat dilendirmeniz de yeterli olur.

Dinlenen köftemizi tekrar yoğuruyoruz. Tüm malzemeler iyice karışmış olmalı. Bir fırın tepsisine pişirme kağıdını serip kıymayı her tarafına eşit şekilde yayıyoruz ve bastırıyoruz. Ortasına garnitürü (suyu iyice süzüldükten sonra) ve haşlanmış yumurtaları (dik olarak dörde böldükten sonra) sırayla diziyoruz. Bu garnitür ve yumurtalar köftemiz rulo yapılınca ortasında kalacak.

Yağlı kağıt yardımı ile köftemizi rulo yapıyoruz. Yanlarını elimizle kapatıyoruz. Rulonun ek yerini de elimizle kapatıp, ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıdın üzerine koyuyoruz. Üzerine ayırdığımız yumurta beyazını elimizle her yerine gelecek şekilde sürüyoruz. Yağlı kağıdımızla köftemizi sardıktan sonra pişirene kadar bu şekilde dolapta bekleyebilir. Köftemizi sardıktan sonra pişireceğimiz ısıya dayanıklı bir kaba alalım.

Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yağlı kağıdı açmadan 45 dakika pişiriyoruz. Daha sonra köfteyi çıkarıp yağlı kağıdını açıyoruz. Üzerine su ile inceltilmiş salçayı sürüp tekrar fırına koyuyoruz. Yaklaşık 5 dakikada bir, bir kaşık yardımıyla köftenin yanından yağları alıp üzerine dökerek 15-20 dakika daha pişiriyoruz.

Servis ederken bir parmak kalınlığında dilimliyoruz. Yanında püre ve pirinç pilavıyla servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...




7 yorum:

sevda dedi ki...

ellerine sağlık canım.harika görünüyor.pilavla servis te çok güzel bence.öpüyorum.

Aycan dedi ki...

Bende çok seviyorum.Ellerine sağlık canım.

Sevgilerimle;

derya dedi ki...

Canımmmmm mutlu haftalar bayılırım
dalyan köfteye ellerine sağlık misa
firlerine afiyet olsun.Nar salataya
çok yakışıyoır öpüyorum.

Mutfaktan mis kokular dedi ki...

Hulyacim ellerine saglik nefis gorunuyor kôften.

Gülcan dedi ki...

ellerinize sağlık son dilimide ben alıp kaçıyorum bye...

pembe kekik dedi ki...

Elinize sağlık,nefis görünüyorlar...

Hayat Cafe dedi ki...

Canım bende çok severim dalyan köfteyi gerçekten tam davetlik bir yemek.
Ellerine sağlık.
Öpüyorum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...