2 Ağustos 2011 Salı

Karnıyarık



Yazın en sevdiğim sebzelerden biri de patlıcan. Aslında küçükken nefret ederdim, hep dudağımı yakardı ama sonra bir gün rahmetli anneannem "bak benimki değişik bir dene" dedi. Çok severdim anneannemi, çok düşkündüm kıyamadım yedim. Aaaa... acı değil :) Meğerse işin sırrı aslında çok da basitmiş :) O gün bu gündür patlıcanı severek yerim.

Karnıyarığın tarifi aynıdır hep sanırım ama benim ki genel de çok beğenilir. Hani herkesin bazı yemekleri meşhurdur ya; işte benim de karnıyarığım :)

Malzemeler

5-6 adet patlıcan
150 gr kıyma
1 adet soğan
2 adet yeşil biber
2-3 diş sarımsak
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
2 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı şeker
Tuz
Ayçiçek yağı

Öncelikle patlıcanları çizgi çizgi soyuyoruz. Bir kaba su, tuz ve limon suyu koyup patlıcanlarımızın acısı çıkana kadar yaklaşık 20-30 dk bu suda bekletiyoruz.

Geniş bir tavaya biraz yağ koyup yemeklik doğradığımız soğanlarımızı atıyoruz. Soğanların peşinden de ince doğradığımız biberleri ekliyoruz. Bu sırada tuz ve şekerimizi de atıp kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayınca kıymamızı da koyup, kavurmaya devam ediyoruz.

Diğer tarafta rondoya domates, sarımsak, salça, defne ve baharatları koyup çekiyoruz. Hazırladığımız bu karışımı kıymalarımız kavrulunca üzerine ekliyoruz. Bu şekilde 10-15 dk kısık ateşte pişiriyoruz.

Acısı çıkan patlıcanlarımızı sudan alıp kağıt havlu ile iyice kuruluyoruz. Bir tavaya ayçiçek yağımızı bir parmak kalınlığına gelene kadar koyup, iyice kızdırıyoruz. Patlıcanlarımızın her tarafını yağda pembeleşinceye kadar kızartıyoruz.

Ben hiç denemedim ama annem karnıyarığı yağlı sevmediği için patlıcanları kızarttıktan sonra kaynayan suya atıp çıkartıyor. Böylece fazla yağı gitmiş oluyor.

Kızarttığımız patlıcanları yayvan bir tencereye diziyoruz. İki başında 2cm'lik yer kalacak şekilde boydan bıçakla kesiyoruz. Ama tencereye değen alt tarafını da kesmiyoruz. Sadece kendimize iç malzememizi doldurmak için bir yer açıyoruz. Bir maşa yardımıyla kestiğimiz yerleri açıp içine iç malzememizi dolduruyoruz.

Tenceremize 1 çay bardağı su koyup kapağını kapatıyoruz. İsterseniz bu şekilde gündüzden hazırlayıp, bekletebilirsiniz. Yemekten bir saat önce de pişirirsiniz. Ben genelde misafirime yaptığımda böyle yapıyorum. Hem pratik oluyor, hemde kızartma kokusu sabah yaptığım için evde kalmıyor.

Tenceremizi ocağa koyup altını açıyoruz. İçindeki su kaynayana kadar harlı ateşte, kaynadıktan sonrada en kısık ateşte pişiriyoruz. Karnıyarık uzun süre pişerse daha lezzetli olur. En az yarım saat ama bence bir saat kısık ateşte pişirin.

Karnıyarığın yanına pirinç pilavı ve cacıkla servis yapabilirsiniz.

Afiyetle...


9 yorum:

canimçektipişirdim dedi ki...

cnm ellerine sağlık bende çok severim patlıcan yemeklerini dün ilk iftarda bende karnıyarık yaptım:))

Kendimce dedi ki...

pişti demeyelim de kalp kalbe karşı diyelim ellerine sağlık canım arkadaşım

Sevil Şahin dedi ki...

hülyacım patlıcan sevilmezmi hiç hımm bayılırım ellerine sağlık arkadaşım afiyet bal olsun
heyırlı ramazanlar olsun
Ayrıca
ufak bir duyurum var arkadaşım tariflerinizin çok daha fazla kişiye ulaşmasını ister misiniz? hem sizin adınızla, hem de hiç bir ücret ödemeden.
http://www.yemekdaveti.com/sik-sorulan-sorular
sayfamıza ziyaretinizi bekliyorum.
sevgilerimle

mutfagabuyrun dedi ki...

sağlık sorunlarından dolayı karnıyarık çok yiyemesemde çok severim.harika olmuş canım.ellerne sağlık.öpüyorum.

Duygu dedi ki...

Karniyarigi ben de cok severim ama nedense hep useniyorum yapmaya. Kizartma islemi sanirim zor geliyor bana. Nefis gozukuyor, ellerine saglik canim.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Patlıcanı pek severim. Herşeyi güzel oluyor bence.. Bu da çok güzel.

pembe kekik dedi ki...

Ellerine sağlık,senin ellerinden kimbilir ne güzel olmuştur.Ben de çok severim.Sevgiler:)

Cevher Eryürek dedi ki...

Güzel tarif defne yaprağı hiç denemedim, ilk fırsatta deneyeceğim. Yağda kızarmış patlıcan ağır geliyorsa fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz. 200 derecede 15-20 dakikada yumuşacık oluyor yağda kızarmış olmayınca daha hafif oluyor.

~Hülya~ dedi ki...

Tavsiyen için teşekkür ederim Salome. Annemde senin gibi yapar ama benim xl ailem illaki kızartma istiyor :) Eee.. boynumuz kıldan ince :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...