24 Ağustos 2011 Çarşamba

Tuzda Tavuk


Bu tavuğu tuzda pişmesinden başka özel yapan marinesi. Dilerseniz sadece marine işlemini uygulayıp fırında her zamanki gibi de pişirebilirsiniz.



Malzemeler

1,5- 2 kg ağırlığında bütün tavuk

Marine için;
3 lt su
200 gr kaya tuzu
120 gr şeker
1 demet maydanozun sapı
2 adet defne yaprağı
1 baş sarımsak
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı tane karabiber
2 adet limon

Tuzla kaplamak için;
1 adet yumurta
En az 2kg çekilmiş kaya tuzu
Su

Marineyi hazırlamak için, büyükçe bir tencereye suyu, tuzu, şekeri, maydanoz saplarını, defne yapraklarını, temizlenmiş şekilde diş diş sarımsağı, temizlenip ikiye bölünmüş soğanı, karabiberi ve ikiye kesip suyu sıkılmış limonları (suları ve kabuklarıyla beraber) koyup, bir taşım kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kapatıp tamamen soğumasını bekliyoruz.

Marinemiz tamamen soğuduğunda kesinlikle dondurulmuş olmayan tavuğumuzu içine koyup tencerenin kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde buz dolabında 10 saat beklemeli.



10 saat sonunda tavuğumuzu marineden çıkarıp (içini de) iyice yıkıyoruz. Daha sonra tavuğumuzu resimdeki gibi bir ızgaranın üzerine koyup tekrar buzdolabına, dinlenmesi ve süzülmesi için koyuyoruz. Tavuğumuz ızgaranın üzerinde buz dolabında 5 saat beklemeli.



5 saat sonunda dilerseniz tavuğu bu şekilde de pişirebilirsiniz.

Tuzla kaplama için, bir karıştırma kabında tuz ve yumurtayı harmanlıyoruz. Elimizle içine biraz su serpiyoruz. Fırın tepsisine pişirme kağıdını serip önce tabana iki parmak kalınlığında tuz koyuyoruz. Tavuğumuzu tuzun üzerine oturttuktan sonra üzerini de tamamen kapanacak şekilde bol tuzla örtüyoruz. Son olarak üzerine yine elimizle su serpiştiriyoruz.



200 derece fırında 2 saat süreyle tavuğumuzu pişiriyoruz. Fırından çıktığında tuz oldukça sertleşmiş oluyor. Bir çekiç yardımıyla dikkatlice tuzları kırıyoruz. Bu işlemi yavaş yapmak tavuğun içine tuz kaçmaması için önemli. Son olarak derisinin üzerinde kalan tuzları bir fırçayla süpürüyoruz.




Yumuşacık ve sulu tavuğunuz sonunda hazır :) Marinasyonun tadı ve tavuğun göğüs etinin bile sulu ve yumuşak olması bu kadar zahmete değiyor. Umarım denersiniz :)

Afiyetle...

11 yorum:

Hayatın Tatları dedi ki...

Ohhh tavuk dehşet. Benim eşimin ailesi bayram sabahı kahvaltıda tavuk pilav yiyorlar. :) bende denemek istiyorum inş. en kısa zamanda ellerine sağlık canım

mutfagabuyrun dedi ki...

yemedim ama çok lezzetli olduğunu duydum.ellerine sağlık canım.bu arada güzel yorumun için çok teşkk ediyorum.öpüyorum.

pembe kekik dedi ki...

Tuzda balık çok yedim,çok severim.Onun için tuzda tavuğunda ne kadar lezzetli olacağını hayal edebiliyorum.Çok güzel anlatmışsın.Hep tavuğun kokusu üzerinde kalı rmı diye bu konuda kuşkularım vardı.Ama 10 saatlik beklemeden sonra kalmaz tabii ki ellerine sağlık.Denenmeli bu tarif.Sevgiler:)

yemekbiraşk dedi ki...

çok harika olmuş.. ne güzel bir tarif ellerinize sağlık
sevglerimle..

Unknown dedi ki...

Uzun zamandır tuzda tavuk veya balık yapmak hep aklımda ama bir türlü yapamadım.
Çok güzel görünüyor canım yaa:))
Ellerine sağlık.

marifet ellerimizde dedi ki...

hülyaa canımmm ellerıne saglık..bende gecen sene yapmıstım..ayy benı cok yormustu..hatta ellerım cok yanmıstı tuzdan..dahada yapmadım:)))))))))

senınkıde nefıs gorunuyor...ev halkı hayran kalmıstır..ekllerıne saglık canım

Unknown dedi ki...

Nasıl güzel görünüyor. Zahmetli biraz galiba..

Ellerine sağlık, sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

Oldukça zahmetli bir o kadar da nefis harika bir tat olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

Unknown dedi ki...

Kandilin mübarek olsun canım
Öpüyorum.

Duygu dedi ki...

Bayagi ugrastirici ama nefis oluyor bu sekilde pisirilen tavuk.Harika gozukuyor gercekten. Ellerine saglik.

sevilay dedi ki...

tuzda tavuğu çok yaptım-salamurada beklemiş tavuğu da.ama ikisi bir arada denememiştim.sonucunun nasıl muhteşem olabileceğini de tahmin edebiliyorum.ilk işim denemek olacak.fikir için teşekkürler.bu arada tuzda tavuğun hamurunu yumurta akı ile yapıyorum o şekilde de hamur tutuyor.öneririm.sevgiler

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...