29 Aralık 2011 Perşembe

Kurabiye Ev (Gingerbread House)

Ho ho hooo... :)) Yılbaşı geldi işte, herkes de bir telaş şimdi hediyeler alındı, menüler belirlendi, yarından itibaren pişirmeye başlarız :))

Aralık ayı boyunca sizlerle yeni yıl sofralarınız için bir kaç fikir paylaştım, umarım beğenmişsinizdir. Veee.. şimdi de final yapma zamanı :) Bunu yapmak günlerimizi aldı, biz dediğim eşim ve ben. Gerçekten çok uğraştırıcı, sabır ve tecrübe isteyen bir iş ama sonuç gerçekten harika :)

Duvarları, ağacı kurabiyeden, camları şekerden, taşları, çitleri çikolatadan, bacası da gofretten bu evin tepesindeki noel baba hariç her yeri yenebiliyor ve inanılmaz güzel kokuyor!

Malzemeler

Hamuru için;
200gr bal
100 gr toz şeker
120 gr margarin
2 çay kaşığı vanilya
2'şer çay kaşığı toz karanfil, zencefil, tarçın
2 yumurta
500-550 gr un
2 çay kaşığı kabartma tozu

Yapıştırıcı krema için;
2 yumurta beyazı
2 bardak pudra şekeri
2 yemek kaşığı limon suyu

Süsleme için;
Evi kaplamak için, 350 gr renkli çikolata veya şekerler
Çitler için, bitter çikolata
Cam için, 6 paket bon bon şeker
Ve hayal gücünüz :))

Kurabiye evimizi ve yapılış adımlarını bu videoda izleyebilirsiniz.


Öncelikle hayalinizdeki evi kartonlardan inşa ediyorsunuz. Ne kadar ayrıntı o kadar zor, o yüzden sade bir tasarım tercih etmenizi tavsiye ederim. Hazırladığımız proje evi parçalara ayırıp kartonları hamur keserken kalıp olarak kullanacağız.

Bir tencereye bal, şeker, vanilya ve yağı koyup, altı en kısıkta homojen olana kadar karıştırıyoruz. Soğuyunca yumurtayı içine kırıp ve mikserle çırpıyoruz.

Un, baharatlar ve kabartma tozunu bir yerde karıştırıp, iki karışımı birleştiriyor ve hamur elde ediyoruz. Hamuru 2 saat dolapta bekletiyoruz.

Tezgaha pişirme kağıdı serip hamuru yaklaşık 0,7 mm açıyoruz. Karton şablonlarımızı kullanarak hamurlarımızı kesiyoruz. Ve kurabiye kesme kalıplarıyla cam be kapı boşluklarını açıp, fırın tepsisine alıyoruz. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dk pişiriyoruz.

Bu sırada cam yapmak için şekerleri dövüyoruz. Hamurları fırından çıkardıktan hemen sonra cam olan boşluklara şekerleri dolduruyoruz. 150 derece fırında eriyene kadar yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz. Daha sonra fırından çıkarıp tamamen soğumasını bekliyoruz.
Yumurtanın beyazını pudra şekeri ile çırpıp, limon suyunu ekliyoruz ve hepsini çırpıyoruz. Bu karışım bizim yapıştırıcımız ve kar süslemelerini yapacağımız malzeme. Bittikçe aynı ölçüde tekrarlayabilirsiniz.

Yapıştırıcı kremamızı sıkma tüpüne alıp önce pencerelerin çerçevesini yapıyoruz. Akmaması için bir saat kadar kurumasını bekliyoruz.

Daha sonra duvarları yine yapıştırıcı krema ile yapıştırıyoruz. Duvarların aşağısına doğru kremayı bol sürmeniz, daha sağlam olmasını sağlayacaktır. Dik durmaları için kavanozlarla destek verebilirsiniz. Bu şekilde tamamen sertleşene kadar yaklaşık 12 saat kurumaya bırakıyoruz.
Sonra çatıyı da aynı şekilde yapıştırıyoruz. Ve yine tamamen sertleşene kadar kurumasını bekliyoruz.

Bundan sonrası süsleme :) Biz duvarları taş görünümlü çikolata drajelerle süslemeye karar verdik. Yapıştırıcı kremamızdan sürüp taşları tek tek yapıştırıyoruz. Ve yine sertleşmeleri için yaklaşık 12 saat bekliyoruz.

Daha sonra çatıya ve etrafına kremamızdan sıkıp kar görünümü veriyoruz.

Bu sırada bitter çikolatayı eritip, sıkma tüpüyle pişirme kağıdının üzerine çitleri sıkarak yapıyoruz. Çam ağacı şeklinde kurabiye hazırlıyoruz.

Çatıya gofretten bacamızı ve noel babayı yapıştırıyoruz. Evimizin etrafına çitlerimizi döşüyor ve çam ağacı keklerimizi ve diğer süslemelerimizi de koyup donmasını bekliyoruz. Bu sefer krema daha kalın olduğu için tamamen donması bir gün sürüyor.

Son olarak kapısından veya benimki gibi bir camın içinden (önceden planlayıp o kısmı boş bırakın) aydınlatma koyuyoruz. Ben bunun için pilli mum kullandım. Siz dilerseniz normal mum da koyabilirsiniz ancak mum uzun süre yandığında evinizi yakabilir. Pilli mum bu iş için en ideali :)

Yeni yıl için harika bir hazırlık olduğunu düşünüyorum. Umarım sizde beğenmişsinizdir.

HEPİNİZE MUTLU YILLAR!!!!

12 yorum:

pembe kekik dedi ki...

Final muhteşem olmuş.Ellerine sağlık canım.Mutlu yıllar.

Unknown dedi ki...

Ne kadar emek vermişsiniz bayıldım doğrusu...elinize sağlık...

Unknown dedi ki...

Offf zahmetli ama sonunda değer, harikaaaaaa birşey olmuş..
Bakmaya doyamadım..
Canım ellerine,emeğine sağlık.
Muhteşeeeeeeeeem.

Unknown dedi ki...

Wawwww tek kelimeyle muhteşem elle
rine sağlık canım bayıldım öpüyorum

mutfagabuyrun dedi ki...

nasılda yaptın bunu canım.bakakaldım yani.ellerine sağlık.öpüyorum.

marifet ellerimizde dedi ki...

canım senın bloga gelırken heyecanlanıyorum....harıka seyler paylasıyorsun son zamanlarda ....devammm devam sakın ara verme zevkle ızlıyorum..ellerıne saglık......

Duygu dedi ki...

Harika olmus Hulyacim... Ben de hep yapmak istiyorum oglusum icin ama bir turlu cesaret edemedim cok ugrastirici oldugu icin. Sana ve ailene saglikli, sevgi dolu, mutlu bir yil diliyorum.

pembe kekik dedi ki...

Mutlu Yıllar.2012'de her şey gönlünüzce olsun.

Unknown dedi ki...

Her yeni yıl başka bir güzel.. 2012 yeni yılının sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsını diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun.

çeşnici Handan dedi ki...

Sağlıklı, mutlu ve güzel bir yıl dilerim.

sarımutfak-hande dedi ki...

hey maşallah diyorum başka bişi demiyorum :))) çok güzel olmuş ellerinize sağlık

canimçektipişirdim dedi ki...

cnm ya süper bişey ellerinize sağlık..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...