24 Nisan 2012 Salı

Kırmızı Et Marinasyonu -1-

Herkese merhaba...

Bugün sizlere her kırmızı et için kullanabileceğiniz standart bir marinasyondan bahsetmek istiyorum. Güzel bir akşam yemeği için aldığınız etinizin sert olmasından çekiniyorsanız biraz sonra anlatacaklarımı uygulamanızı öneririm. Ayrıca marinasyon ete hoş bir tat da katacağından yerken çok beğeneceğinizi düşünüyorum.

Öncelikle söylemeliyim ki eğer kasap veya marketinizden antrikot gibi parça et aldığınızda kesinlikle dövdürmeyin ve eve gelince kolaylıkla yapabileceğiniz bu marinasyonu uygulayın.

Ben marinasyonu antrikota yaptım ama bu tarifi her türlü kırmızı et için kullanabilirsiniz.


Malzemeler

500 gr dana antrikot
1 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytin yağı
1 adet soğanın suyu
1 bardak süt
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
1 dal taze biberiye

Not: Baharatlar tamamen isteğinize kalmıştır. İsterseniz hiç kullanmayabileceğiniz gibi, eğer baharatlardan hoşlanıyorsanız miktarını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Rondo da sarımsak ve soğanı iyice suyu çıkana kadar çekin. Yayvan ve derin bir kaba bu karışımı ve diğer tüm malzemeleri koyun. Etinizi malzemeye bulayın ve karışımın içine yatırıp kabınızın üzerini streçleyin. Bu şekilde buzdolabında etin sertliğine göre 2 saat ila 1 gün arasında marinasyona bırakın.


Etinizi pişirmeden en az 1- 1,5 saat önce buzdolabından çıkarın. Çünkü et pişmeden önce oda sıcaklığına gelmeli.

Eti pişirmekte marinasyon kadar önemli bir adım. Eti pişireceğiniz tavanızı yüksek ateşte iyice ısıtın. Daha sonra etlerinizin her iki tarafını da riviera zeytin yağı ile yağlayın. Riviera zeytin yağı kullanmamızın amacı sızma zeytin yağına göre yanma ısısının çok daha yüksek olması.

Yüksek ateşte ısıttığınız tavaya etleri koyduğunuzda çok sıkışık olmamalarına özen gösterin. Çünkü ne kadar çok et koyarsanız bir anda tavanın ısısı da o kadar düşecektir.

Etlerimizin her iki tarafını da yüksek ateşte birer dakika pişiriyoruz. Bu işleme mühürleme deniyor. Mühürlemenin amacı etin suyunun içinde kalmasını ve bu sayede yumuşak olmasını sağlamak. Her pişirmede mutlaka su kaybı olur ama bunu en aza indirebilirsek etimizde o denli lezzetli olacaktır.

Mühürleme işlemi bittikten sonra etinizi nasıl pişmiş seviyorsanız ona göre pişirin. Bu esnada tavanın ateşini düşürebilirsiniz. Ama unutmayın ki ne kadar çok pişerse suyunu o kadar çok kaybeder. Buda lezzet ve yumuşaklık kaybına eşittir.

Son olarak etleriniz piştikten sonra tavada kalan yağın içine ince ince halka doğranmış soğan atarak ve birazda tuz serperek kısa bir süre o soğanları kavurmanızı öneririm. Muhteşem bir garnitür olacak, tadına inanamayacaksınız :)
Afiyetle...

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım bende benzer bir yöntemle ma
rine ederim ellerine sağlık sevgiler.

Unknown dedi ki...

ben sadece sogan suyu karabiber ve defne yapragı ile marine ediyorum.leziz oluyor.ellerine saglık.

pembe kekik dedi ki...

Kalan yağda soğan kavurma fikrine bayıldım.Et,tavuk,balığın farklı malzemelerle marine edilip pişirilmesini çok seviyorum.Az pişmiş etfikrine katılıyorum.Kızlarımda öyle yer ama ben orta pişmiş yiyorum:)

mutfagabuyrun dedi ki...

soğanla sunumda çok şık olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Unknown dedi ki...

ellerinize sağlık mutlaka denicem.mutfakta mutluyum bloğuma beklerim,sevgiler

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...