12 Nisan 2012 Perşembe

Özbek Pilavı

Herkese merhaba...

Bugün sizlere dünya mutfağından bir yemekle seslenmek istiyorum. Özbek pilavını tahmin ediyorum ki çoğunuz duymuşsunuzdur. Türkiye'de de bir çok restoran yapıyor ama şu ana kadar yediklerim kusura bakmasınlar onlarınki bildiğin etli pilav :)))

Buyrun sizlere gerçek Özbek pilavı, hemde Semerkant usulu. Hem de Özbek pilavı tenceresinde ve tabi ki kendi baharatıyla. Gerçek Özbek pilavı yemek isteyenler, buyrun :)


Malzemeler (3-4 kişilik)

250 gr yağlı kuşbaşı et
250 gr pirinç
250 gr havuç
1 adet soğan
1 avuç haşlanmış nohut
1 su bardağından biraz az ayçiçek yağı
Baharat karışımı: 1 çay kaşığı safran, yarım çay kaşığı kişniş, 1 yemek kaşığı siyah kuru üzüm
1 baş sarımsak
1 adet kuru kırmızı biber
Su
Tuz

Öncelikle derin bir tencereyi yüksek ateşte ısıtıyoruz. Bu tencerenin teflon olmaması gerekiyor. Hatta mümkünce alüminyum tencere kullanabilirsiniz. Özbek pilavının tenceresi döküm ve dibi yuvarlak olur. Oldukça yağlı bir yemek olduğu için yağ dipteki yuvarlak kısımda birikerek pilava eşit dağılabilir.


Tenceremiz ısınınca ayçiçek yağını koyuyoruz. Yağ miktarı gözünüze çok gelebilir ama bu yemek gerçekten oldukça yağlı yenen bir yemek. Koyduğumuz ayçiçek yağının içine de etlerin sadece yağ kısımlarını ayırıp ekliyoruz.

Yağımız ısındıktan sonra yarım ay şeklinde kesilmiş soğanlarımızı tencereye ekliyoruz. Bu pilavın sarı rengi safran ve soğandan geliyor, o yüzden soğanlar altın sarısı olana kadar pişiriyoruz. Derin yağda piştiği için kavurma değil kızartma gibi oluyor. Soğanlar rengini alınca etleri ekleyip harlı ateşte pişirmeye devam ediyoruz.

Daha sonra etlerin üzerine julyen doğranmış havuçları ekleyip onlarında biraz pişmesini bekliyoruz. Havuçlarda kızarınca üzerine haşlanmış nohut  ekliyoruz. Sonra üzerini 2 parmak geçecek kadar soğuk su koyuyoruz. Son olarak tuz ve baharatları ekliyoruz. Özbek pilavının baharatları aslında bir pakette karışık olarak satılıyor ama Türkiye'de bunu bulmak zor. İçeriği safran, kişniş ve kuru üzüm.


Su ekledikten sonra harlı ateşte kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra altını iyice kısıp 45 dk 1 saat arası pişiriyoruz. Bu süre sonunda yıkanmış pirinçleri tenceremize her tarafa eşit gelecek şekilde yayarak koyuyoruz. Pirinci koyduktan sonra hiç karıştırmamak gerekiyor, bu pilavı pişirirken ilk başta kat kat olmalı.


Bir baş sarımsağı zedelemeden resimdeki gibi sadece dışındaki beyaz kabuğu soyarak hazırlayıp pirinçlerin ortasına yerleştiriyoruz. bir adet kurutulmuş kırmızı biberi de sarımsağın yanına koyuyoruz. Pilavımız pişerken suyunu devamlı kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer suyu azalırsa kaynar su ekleyebilirsiniz.


Pirinçler pilav kadar pişmeden, hala hafif sertken pilavımızı karıştırıp, ortaya topluyoruz ve üzerine bir tabak kapatıp kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde kısık ateşte 20 dakika dinlendiriyoruz. Bu süre pirincin miktarına göre uzayabilir. Karıştırma işlemini yaparken sarımsak ve biberi alıyor, karıştırdıktan sonra yine ortasına koyuyoruz.


Pilavımız dinlendikten sonra servise hazır. Bu yemeğin en önemli özelliğine gelince... Bu yemeği Özbekistan'da sadece erkekler yapıyor, kadın eli değdirmiyorlar :)) Dilerseniz sizde eşlerinize yaptırın. Hazır yemek gibisi yok ne de olsa :))

Afiyetle...

7 yorum:

bırtutamkekik dedi ki...

çok hoş bir lezzet bu canım..
malzemelere bakılırsa tadından yenmezz bu:)
ellerine sağlık canım..
sevgiler...

pembe kekik dedi ki...

Çok güzelmiş bu tarif. Hemen denemeli kural burada geçerli değil ben gireyim mutfağa erkekler girince çok bulaşık oluyor mutfak batıyor:(

canan dedi ki...

bi yapan olsa nasıl güzel yenir

mutfagabuyrun dedi ki...

harika bir görüntü canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

anne eli gibi dedi ki...

malzemelere bakınca sahiden buralarada yapılanları çoğu özbek pilavı değil,ellerine sağlık canım birgün mutlaka deneyeceğim..

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık enfes görünüyor sevgiler.

Unknown dedi ki...

Harika gorunuyor canim elelrine saglik, ayrintilar için de tskler

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...