Herkese güzel bir hafta dilerim...
Bu gün ki tarifim aslında mutfaklarımızda çok olmayan bir bitki "deniz börülcesi"
Farklı tadıyla bu bitki bizim evde sevilerek tüketiliyor. Bu bitki, hem deniz suyunda hem de tuzlu topraklarda yaşayabildiğinden deniz suyunda bulunan pek çok minerali içinde biriktirir. Bu yüzden sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, manganez ve bakır bulundurur. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve antioksidandır. Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir.
Malzemeler
1 demet deniz börülcesi
Yarım limonun suyu
Zeytinyağı
1 diş sarımsak
Deniz börülcelerini bol suda iyice yıkıyoruz. Kaynamakta olan suya atıp 10 dakika haşlıyoruz. Haşladıktan sonra süzgece alıp rengini koruması için üzerine soğuk su döküyoruz.
Deniz börülcesi kılçıklı bir bitkidir. Haşladıktan sonra her dalın dip kısmından tutup diğer elinizle de bitkiyi çekin. Kılcığı kolaylıkla ayrılacaktır. Haşlama esnasında 10 dakika dolduğunda ocaktan almadan önce bir tanesini deneyin, eğer yeteri kadar haşlanmadıysa kılçığı çıkmaz.
Bir diş sarımsağı dövün, limon suyuyla karıştırıp, kılçıklarından ayıkladığınız deniz börülcelerinin üzerinde gezdirin. Son olarak da zeytin yağını gezdirip, servis yapabilirsiniz.
Deniz börülcesi kendi bünyesinde tuz bulundurduğu için ne haşlama suyuna ne de salatasına tuz dökmenize gerek yok.
Bu farklı ve sağlık için yararlı tadı ara sıra mutfağınıza sokup yemenizi tavsiye ederim.
Afiyetle...
9 yorum:
Canım ellerine sağlık çok severim börülceyi öpüyorum.
Çok severim.Ellerine sağlık.Kılçıkları ayıklaması uzun sürüyor ama nefis bir lezzet.
haklısın fazla bulunmuyor mutfaklarımızda:)
ellerine sağlık canım..
sevgiler..
Çok seviyorum ben en çok da balığın yanına yakışıyor bana göre..
Elleirne sağlık canım
bizim burada pek yapılmaz ama çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Deniz börülcesi, çok çeşitli yaparım.Sizin kide harika gözüküyor, elinize sağlık
artık büyük marketlerde kolayca bulabiliyoruzda cok güzel ellerinize sağlık
harıka ve saglıklı olmus..bende gecen sene tanıstım d.borulcesıyle ...ellerıne saglık canım
çok severim, özellikle yazın Ayvalık pazarlarında alınıp tazeyken haşlandığında, ellerinize sağlık.
Yorum Gönder